Kvæg i stald
Kvæg i stald
Af /Ritzau Scanpix.

Kvæg er en fælles betegnelse for husdyrracer af arten Bos taurus, som også betegnes som tamkvæg.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kvæg kommer af gammeldansk kwik 'levende', samme ord som engelsk quick.

Kvæg har stor betydning i det danske landbrug, hvor produktionen af mælk og kød bidrager med fødevarer og påvirker beskæftigelse, hjemmemarked og eksport.

Malkekvæg udgør med cirka 550.000 køer (2023) den største del af den voksne danske kvægpopulation, mens ammekøer til naturpleje og produktion af oksekød udgør knap 70.000 styk.

Kvægets historie

Zebu fra Indien

.
Licens: Brukerspesifisert

Bortset fra Sydøstasiens kvæg og okser nedstammer alle former for tamkvæg fra uroksen, Bos primigenius. Det ældste fund er gjort i Lilleasien og er næsten 6000 år gammelt. I Danmark blev tamkvæget indført med jordbruget og kendes således fra bondestenalderens begyndelse; fundene her er altså kun lidt yngre end de ældste fund.

Zebuen, Bos indicus, nedstammer måske fra en særlig indisk underart af uroksen, Bos primigenius namadicus. Om denne og de øvrige tam- og vildokser som fx yak, gaur og banteng, se okser.

Kvæg har historisk set haft stor betydning for mennesket som trækkraft og som leverandør af mælk, kød og skind.

Produktionen af mejeriprodukter og kød tog en mere systematisk form op gennem 1800- og 1900-tallet, hvor befolkningen i verden voksede, og hvor ernæringen skiftede fra primært vegetabilsk føde til også at omfatte animalske produkter.

Kvægets rolle i dansk landbrug

I det moderne danske landbrug spiller kvæg en central rolle, og indtægterne fra salg af mælk og kød udgør cirka en tredjedel af landbrugets bruttoindtægt.

En stor del af produktionen eksporteres, og mejeriernes og slagteriernes forædlingsvirksomhed har stor betydning for landbrugserhvervets beskæftigelse og valutaindtjening.

Den danske kvægbestand udgør (2023) godt 1,4 mio. stykker kvæg, heraf er cirka 550.000 malke-køer og knap 70.000 ammekøer. Resten er kalve, ungdyr, stude og tyre.

Antallet af malkekvæg var i 1950 og 1980 henholdsvis på 1,52 mio. og 1,03 mio. styk.

I forhold til tidligere er der i dag langt færre kvæg i dansk landbrug, og som figuren viser, er der især sket et stort fald i kvægbestanden siden 1980.

Malkekøerne finder vi i dag primært på større og specialiserede bedrifter, som ofte har store jordtillæg til dyrkning af foder og mange ansatte.

Ammekvæg finder man typisk på mindre bedrifter med færre dyr, og besætninger med ammekvæg bliver ofte drevet som deltids- eller hobbybedrifter. Besætningerne anvendes i vid udstrækning i en ekstensiv produktion til naturpleje og udnyttelse af marginaljorder og biprodukter fra planteavlen.

Udviklingen i antal kvæg (mio. styk) i Danmark fra 1920 til 2020
Danmarks Statistik.

Stærk strukturudvikling

Den stærke strukturudvikling i kvægbruget betyder, at de knap 550.000 malkekøer er fordelt på ca. 2100 bedrifter (2024). Til sammenligning var der 21.000 danske bedrifter med malkekøer i 1980. Her var den gennemsnitlige besætningsstørrelse dog kun på ca. 25 køer.

Strukturudviklingen i kvægbruget er også kendetegnet ved, at mælkeproduktionen geografisk set er flyttet mod det vestlige Danmark, og mere end 90 procent af mælkeproduktionen foregår således i Jylland – især i den sydlige og vestlige del.

Med hensyn til ammekvæg er der ikke sket samme strukturudvikling som i malkekvægsektoren, og i 2022 var der ca. 6.000 besætninger med ammekvæg med en gennemsnitlig størrelse på omkring 12 køer.

Produktionen af mælk og kød

Mælkeproduktion

På grund af en forsat stigende ydelse per ko er Danmarks produktion af mælk alligevel på det samme niveau eller højere end tidligere. I 2023 var den samlede produktion af mælk i Danmark på godt 5,7 milliarder kg.

Ydelsen per malkeko er i gennemsnit på godt 11.000 EKM (energi-korrigeret-mælk) om året (2023). Til sammenligning var den på 3.400 kg EKM i 1950 og på 5.100 kg EKM per ko i 1980.

Økologiske malkekøer yder cirka 1000 kg EKM mindre mælk per år end tilsvarende konventionelle køer.

Kødproduktion

Produktionen af kalve- og oksekød er i vid udstrækning baseret på dyr fra besætninger med malkekvæg. Det gælder oksekød fra malkekøer, som er udsat fra mælkeproduktionen, og samtidig bliver der produceret kalve- og ungdyrskød på overskydende kalve fra mælkeproduktionen.

Produktionen af kalve og ungtyre sker som regel på specialiserede bedrifter med slagtekalve, hvortil kalvene bliver flyttet kort tid efter fødsel.

Ud over kødproduktion i tilknytning til mælkeproduktion foregår der en betydelig produktion af oksekød fra besætninger med ammekvæg. Her bliver køernes afkom opfedet til ungtyre og slagtekvier, mens udsatte ammekøer også bidrager med betydelige mængder oksekød. Her er typisk tale om en ekstensiv produktion, hvor køer og kalve går ude en stor del af året med adgang til læskure og tørt liggeareal eller meget enkle løsdriftsstalde.

Den samlede produktion af okse- og kalvekød har være faldende gennem årene i takt med en mindre kvægbestand, og i 2023 var den samlede produktion af okse- og kalvekød på 120.000 ton.

Kvægracer

Malkekvæg

I det danske kvægbrug er de fleste malkekøer fordelt på tre racer: dansk holstein, jersey og rød dansk malkerace (RDM).

Dansk holstein (sortbrogede køer) er den dominerende race og udgør cirka 70 procent af alle danske malkekøer. Racen er en specialiseret malkerace, som udmærker sig ved en høj mælkeydelse og gode malkeorganer. Udvoksede køer vejer ca. 700 kg.

Jersey er ligeledes en specialiseret malkerace og udgør knap 15 procent af malkekøerne. Racen er kendt for at producere koncentreret mælk med et højt indhold af fedt og protein. Køerne er mindre end holstein og RDM, og en udvokset ko af jersey vejer cirka 450 kg.

RDM (rød dansk malkerace) var en gang den mest udbredte malkeko i Danmark, men udgør i dag under 5 procent af malkekøerne. Racen producerer mælk med et relativt højt indhold af protein og er kendt som en robust og sund ko. Udvoksede køer vejer cirka 700 kg.

Ud over de rene malkeracer har krydsning mellem forskellige racer fået større udbredelse, og krydsningskøer udgør i dag 12-13 procent af de danske malkekøer. Krydsningskøer har andre farver end de rene malkeracer, og køer, som indeholder gener af jersey, er typisk mindre end de store malkeracer.

Dansk Holstein
Dansk Holstein. Foto fra 2019.
Dansk Holstein
Af /Ritzau Scanpix.

Kødkvæg

Kødkvæg.

.
Licens: Brukerspesifisert

Der er registreret et stort antal kødracer i Danmark, og fordelt på knap 70.000 ammekøer har de fleste racer ret begrænset udbredelse.

De største kødracer med flest dyr er limousine, hereford, aberdeen angus, galloway, simmental, skotsk højlandskvæg og charolais. Hertil kommer 15-20 mindre kødracer, som dækker over få tusinde til ganske få dyr.

Også i bedrifter med ammekvæg har krydsning mellem racer en betydelig udbredelse.

Sæd fra tyre af kødrace bruges desuden i stor udstrækning til indkrydsning på malkekøer for at producere slagtekalve med bedre kødegenskaber. Især inseminering af malkekøer med racen dansk blåkvæg har stor udbredelse.

Kvægavl og udvælgelse

Forudsætningen for et konkurrencedygtigt og etisk forsvarligt kvægbrug er et velfungerende avlsarbejde, som forbedrer dyrenes produktivitet, mælkens og kødets kvalitet og som samtidig styrker dyrenes sundhed og velfærd.

Udvælgelsen af avlsdyr sker på basis af indekser for en række betydende egenskaber. I det aktuelle avlsindeks (NTM) indgår hele 80 forskellige egenskaber, som er grupperet i 15 delindekser.

NTM er et nordisk total økonomisk indeks (Nordic Total Merit), som indeholder de mest betydende økonomisk vigtige egenskaber. Det gælder blandt andet produktion af mælk og kød og køernes sundhed, frugtbarhed og holdbarhed.

NTM-avlsværdien for malkekvæg bliver beregnet efter samme principper i Sverige, Finland og Danmark, som samarbejder om en fælles nordisk beregning af indekser. Avlsværdiberegningen sker i regi af foreningen NAV (Nordisk Avlsværdi Vurdering).

I nyere tid er avlsfremgangen i kvægbruget blevet styrket gennem brug af genomisk selektion, hvor man udnytter viden om sammenhængen mellem et stor antal SNP-markører på kvægets DNA og avlsværdien for afprøvede tyre. Det betyder, at man kan beregne avlsværdien for unge handyr og på den måde afkorte generationsintervallet.

De senere års forskning indenfor kvægavl viser, at der er en interessant genetisk spredning og en arvbarhed hos malkekvæg med hensyn til deres produktion og udskillelse af klimagassen metan. I takt med at mindre udskillelse af metan fra kvæg får en økonomisk værdi, kan egenskaben inkluderes i det økonomiske indeks på samme måde som de øvrige egenskaber.

Inseminering og kønssorteret sæd

I det moderne danske landbrug er kun ganske få tyre det fædrene ophav til de mange kalve, der produceres hvert år; de bedste tyre kan således få over 100.000 efterkommere. Befrugtningerne sker ved kunstig insemination af sæd, som stammer fra særligt udvalgte tyre holdt på tyrestationer. Sæden kan holde sig længe og transporteres i frossen tilstand. Arbejdet med opsamling af sæd er ikke ganske ufarligt, da det op til 1,2 ton tunge dyr under ejakulationen gør et kraftigt spring med begge bagben.

.

Kunstig sædoverføring (inseminering) har stor udbredelse i kvægavlen, hvor over 90 af de danske malkekøer insemineres.

Avlstyrene er opstaldet på en tyrestation, hvor de tappes for sæd, som herefter nedfryses og lagres i kvælstoftanke. Landets bedste tyre kan således blive fædre til mere end 100.000 kalve. Tidligere fandtes et stort antal danske kvægavlsforeninger, men nu er disse samlet i kun en enkelt enhed.

I kvægavlen anvender man i stor udstrækning kønssorteret sæd, hvor sædcellerne er sorteret ved brug af en særlig teknik. Det betyder, at alle sædceller med hanlige gener (Y-kromosom) kan sorteres fra, så sæden kun indeholder sædceller med hunlige gener (X-kromosomer). Køer, som insemineres med kønssorteret sæd, vil herefter med stor sikkerhed (over 90 procent) kun føde kviekalve.

For de fleste mælkeproducenter er brugen af kønssorteret sæd økonomisk, og brugen af hunlig sæd sker typisk for at skaffe den nødvendige antal hundyr (kviekalve) til at opdrætte og erstatte malkekøer, som går ud af produktionen. Resten af køerne insemineres herefter typisk med sæd af kødrace for at sikre afkom med bedre egenskaber til kødproduktion.

Fodring

Fodringen af malkekvæg er kendetegnet ved, at den i kraft af en mikrobiel forgæring i formaverne udnytter koes evne til at omsætte grovfoder og foderemner, som enmavede dyr ikke kan udnytte.

Grovfoder

Majshøst
En landmand ved Hobro høster majs, hvoraf langt størstedelen vil gå til grovfoder til kvæg. Foto fra 2004.
Majshøst
Af /Ritzau Scanpix.

Grovfoder bliver ofte dyrket på bedriften og udgør typisk 60 procent af koens foder. Resten af foderet er korn og kraftfoder samt mindre tilsætninger af mineraler og vitaminer.

De mest betydende grovfoderemne til danske malkekøer er majsensilage og græsensilage, som høstes på marken og ensileres (konserveres) i store siloer tæt på køernes stalde. Også høst af umodent korn og ensilering til helsæd (byghelsæd/byg-ært-ensilage) har en vis udbredelse, mens roer – i modsætning til tidligere – kun har begrænset udbredelse som foderemne til danske malkekøer.

Ud over de nævnte grovfoderemner udgør frisk græs, som køerne som oftest selv afgræsser på marken, en betydelige del af malkekoens årsbudget på de mælkegårde, hvor køerne kommer på græs. Alternativt høster nogle besætninger græsset frisk og serverer det på foderbordet foran køerne inde i stalden.

Kraftfoder

Køerne har behov for store mængder energi og protein til deres produktion af mælk. Til at supplere grovfoderet og til at afstemme rationen med næringsstoffer får næsten alle køer korn og/eller kraftfoder som supplement.

Kraftfoder kan være i form af indkøbte blandinger fra en foderstoffabrik, indkøbte råvarer eller i form af korn og proteinfoder dyrket på ejendommen.

De indkøbte kraftfoderblandinger er ofte presset i piller og indeholder en lang række forskellige råvarer, som foderstofindustrien blandt andet importerer fra verdensmarkedet.

De mest udbredte proteinrige råvarer til malkekvæg er raps og soja, men også i stigende grad dansk dyrkede proteinkilder som hestebønner, ærter og lupiner.

Med hensyn til korn sker der en betydelig opfodring af byg, hvede, rug og havre til malkekøerne.

Biprodukter

Malkekøer er drøvtyggere og derfor i stand til at omsætte en række biprodukter fra industrien. Det kan for eksempel være pulp fra sukker- og kartoffelindustrien eller mask fra brygningen af øl.

Andre eksempler på biprodukter er melasse fra sukkerindustrien eller valle fra mejeriindustrien.

Optimering af foderrationen

Foder til malkekøer bliver typisk sammenblandet i store blandemaskiner (fuldfoderblandere), som mikser grovfoder, kraftfoder og mineraler/vitaminer til en homogen blanding – et såkaldt fuldfoder. Ofte bruges den engelske betegnelse TMR (Total Mixed Ration) for fuldfoder.

For at sikre at køernes behov i forhold til produktion og sundhed er dækket på den mest økonomiske måde, laver mælkeproducenten eller hans rådgivere en optimering af foderrationen i et avanceret computerprogram, som tager høje for alle koens behov for næringsstoffer.

Princippet bag systemet er, at koens behov for næringsstoffer bliver beskrevet, og ud fra de enkelte fodermidlers indhold af næringsstoffer sker der en økonomisk optimering, så rationen dækker koens behov så billigt som muligt.

I Danmark sker de fleste foderberegninger i et fælles nordisk fodervurderingssystem (NorFor), som er udviklet i samarbejde mellem Sverige, Norge, Island og Danmark.

Økologisk kvægbrug

Økologiske køer skal på græs om sommeren.

.

Kvæg er ofte et vigtigt element i det økologiske landbrug, hvor kvæg som drøvtyggere kan omsætte energi og protein fra de kvælstoffikserende kløvergræsmarker samt udnytte produkter fra den økologiske plante- og grøntsagsproduktion.

Økologisk malkekvæg udgør med knap 70.000 køer cirka 13 procent af den danske bestand af malkekøer (2024). Økologiske køer yder lidt mindre mælk end konventionelle køer, og den økologiske andel af den danske mælkeproduktion er derfor ca. 12 procent.

Vigtige elementer i økologisk malkekvægbrug er, at køerne kommer på græs 150 dage om året, og at der ikke bliver brugt pesticider eller kunstgødning på bedriftens marker. Økologisk kvæg har derfor også en funktion i form af at levere værdifuld gødning til et produktionssystem, der ikke må anvende kunstgødning. Indkøbt foder til de økologiske bedrifter skal desuden være økologisk dyrket, hvad enten det er importeret eller dansk produceret.

Økologiske køer har også et krav om en høj andel grovfoder (60 procent) i rationen, og de økologiske bedrifter satser ofte på nærproducerede danske proteinkilder som kløvergræs, hestebønner, lupiner eller ærter.

Opstaldning af kvæg

Løsdriftsstald

Malkekøer af racen Jersey i løsdriftsstald med sengebåse. Foto fra Årødgård, 2010.

Løsdriftsstald
Af /Ritzau Scanpix.

Næsten alle danske køer bliver opstaldet i løsdriftsstalde, hvor de kan bevæge sig frit rundt. Stalden er typisk indrettet med sengebåse med madrasser, sand eller halm i bunden. Her vil en malkeko typisk ligge 10-12 timer i døgnet, hvor den hviler og tygger drøv.

Tidligere stod køerne bunde i bindestalde, men i dag er det kun tilfældet for cirka tre procent af køerne. Bindestalde bliver udfaset endeligt fra dansk kvægbrug i 2027.

De moderne løsdriftsstalde er typisk indrettet med et foderbord i midten, hvor malkekøerne har fri adgang til foder døgnet rundt. Nogle stalde har også ”udendørs” foderborde, hvor køerne æder fra et foderbord lige udenfor selve stalden. Foderet på foderbordet er typisk ”fuldfoder”, hvor grovfoder, kraftfoder og mineraler m.v. er blandet godt sammen til en homogen blanding.

Temperatur i staldene

Næsten alle danske stalde til malkekvæg er uisolerede og med naturlig ventilation. Det betyder, at temperaturen i stalden stort set følger temperaturen udenfor, og det betyder, at der både kan blive koldt om vinteren og varmt om sommeren.

Især varmen kan være et problem for køerne og i meget varme perioder, hvor det kan blive udsat for såkaldt ”varmestress”. Det betyder, at de æder mindre og producerer mindre mælk. Varmestress bliver blandt andet imødegået ved hjælp af ventilatorer i stalden.

Med hensyn til opstaldning af ammekvæg er her typisk tale om en ekstensiv produktion, hvor køer og kalve går ude en stor del af året med adgang til læskure og tørt liggeareal eller meget enkle løsdriftsstalde, hvor der typisk er strøet med halm.

Teknologi i staldene

Moderne kvægstalde er i stigende grad fyldt med teknologi, som både kan hjælpe med at fodre, malke og muge. Teknologi, der er placeret i øret eller om halsen på den enkelte ko, kan overvåge, om den er i brunst eller om den viser tegn på sygdom.

Malkning

Gård med malkekvæg

Denne gård ved Hammel er fuldautomatisk med foder- og malkerobotter. Takket være mælkerobotterne bestemmer køerne selv, hvornår de vil malkes. Foto fra 2012.

Gård med malkekvæg
Af /Ritzau Scanpix.

I de fleste stalde bliver køerne malket to gange om dagen i malkestalde, hvor de bliver drevet sammen, når det er malketid. På nogle gårde bliver køerne malket i malkestalden tre gange om dagen. Det betyder en højere ydelse og et mindre pres på de store mængder mælk, som yveret leverer i løbet af et døgn.

Efter introduktionen af malkerobotter tilbage i 1990'erne bliver op mod 30 procent af køerne i dag (2024) malket i malkerobotter, også kaldet automatiske malkesystemer (AMS).

I systemer med malkerobot opsøger køerne selv den automatiske malkeenhed, som sørger for rengøring af yveret og påsætning af malkesættet. I AMS-systemer bliver koen typisk malket 3-4 gange i døgnet. Under malkningen får koen kraftfoder, og det er med til at ”lokke” koen frem til det ønskede antal malkninger.

Fodring

Mange kvægbrug har udstyr til foderblanding med en integreret computer, som holder styr på mængderne, der er blandet og udfodret fra fuldfoderblanderen.

Computere styrer også tildelingen af kraftfoder fra automater i malkerobot eller automater placeret i køernes arealer ude i stalde. Her bliver køerne registreret via transpondere, som de bærer om halsen eller har placeret i øret.

Flere kvægbrug har også anskaffet selvkørende foderrobotter, som klarer blanding og fodring helt automatisk. Desuden bruger flere besætninger selvkørende enheder, som skubber foderet frem til køerne på foderbordet, så det hele tiden fremstår friskt og tiltalende.

Udmugning

Af hensyn til hygiejne og køernes klovsundhed er det vigtigt, at gulvet i stalden er så rent som muligt. Til det formål bruger mange malkekvægbesætninger såkaldte ”skraberrobotter”, som kører systematisk hen over spalter og gulve for at skrabe køernes gødning væk. Skraberrobotter kører på el.

Overvågning

Mange malkekøer går permanent med en transponder i en rem om halsen. Den indeholder teknologi, som måler koens aktivitet og kan give alarmer/besked, hvis koen er mere eller mindre aktiv, end hun plejer at være. Koens aktivitet kan også måles med sensorer anbragt i øret.

Koen kan være mere aktiv, hvis hun er i brunst og skal insemineres for at opnå en ny drægtighed. Modsat kan koens aktivitet være nedsat, hvis hun er syg og kræver særlig opmærksomhed.

Teknologi koblet på den enkelt ko – enten i transponder om halsen eller i et øremærke – kan også give besked om drøvtygning og om koens bevæge- og liggeadfærd. En velfungerende ko skal helst ligge ned for at hvile og drøvtygge i 10-12 timer i døgnet. Afvigelser herfra betyder, at koens skal have særlig opmærksomhed og eventuel behandling af en dyrlæge.

De mange data, som løbende bliver opsamlet vedrørende den enkelte ko, betyder, at kunstig intelligens (AI) i stigende grad bliver udviklet som en mulighed for hjælp til overvågning og beslutningsstøtte på de højteknologiske kvægbrug.

Køer med transpondere

Køer med transpondere får besøg af minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, i 2024. Foto fra Ågården i Mern.

Køer med transpondere
Af /Ritzau Scanpix.

Kvæg og velfærd

Emner og problematikker vedrørende sundhed og velfærd fylder meget på danske kvægbrug, hvor staldsystem, fodring, avl og management er vigtige faktorer, som alle har betydning for at sikre dyrenes velfærd.

Især sundhed og kvægets mulighed for at udøve naturlig adfærd har stor opmærksomhed.

Omkring sundhed har især klov- og benproblemer og yversundhed stor bevågenhed. Det samme gælder antallet af døde køer og kalve, hvor der er en betydelig variation mellem besætningerne.

Desuden har der været fokus på køernes adgang til græs og en tidlig adskillelse af kalven fra koen. Det samme gælder eksporten af levende småkalve over store afstande til opfedning i andre lande (primært Holland).

Cirka 25 procent af de danske malkekøer kommer på græs, mens resten opholder sig indendørs året rundt. Alle økologiske malkekøer (12-13 procent af køerne) kommer på græs, og hertil kommer en mindre andel af de konventionelle malkekøer.

Velfærd i kvægbesætningerne, som er reguleret i Dyrevelfærdsloven og i Lov om hold af kvæg, bliver overvåget af Fødevarestyrelsen, som både gennemfører kampagner på velfærdsrelaterede emner (fx klove eller kalve) og gennemfører kontrolbesøg på kvægbrugene.

Også mejerier og slagterier har egne programmer til dokumentation og fremme af velfærd som gennemføres på gårdene gennem registrering og rapportering.

Kvæg
Omkring 25 procent af de danske malkekøer kommer på græs, mens resten opholder sig indendørs året rundt. Her ses køer på græs ved Vester Vedsted syd for Ribe. Foto fra 2007.
Kvæg
Af /Ritzau Scanpix.

Kvæg og miljø og klima

I forbindelse med klima og indsatserne for at nå de nationale og internationale målsætninger fylder kvæg ofte meget i debatten. Her spiller kvægets udskillelse af metan i forbindelse med foderomsætning en afgørende rolle, og det samme gælder klimaaftryk i forbindelse med produktion af foder.

Også miljøaftryk fra kvælstof og fosfor har stor bevågenhed. Miljøaftryk fra kvælstof sker i form af emission af ammoniak og nedsivning af nitrat og fosfor til vandløb, fjorde og hav.

Miljøaftryk fra kvælstof og fosfor reguleres via lovgivning og gødningsregnskaber, som styrer, hvor meget der bliver tilført markerne i form af gødning. Med hensyn til klima foregår der aktuelt (primo 2024) en diskussion om, hvordan den offentlige regulering af kvægets klimaaftryk skal foregå gennem indførelse af en CO2-afgift.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig