Jersey
Malkekvæg af kvægracen jersey.
Af //Biofoto/Ritzau Scanpix.

Jersey er en kvægrace, som især bliver brugt i mælkeproduktionen. Jerseykøer er små og mindre end de andre danske malkeracer. En udvokset ko af jersey vejer således cirka 400 kilo mod godt 600 kilo for de øvrige malkeracer.

Kvægracens oprindelse og kendetegn

Jersey stammer oprindeligt fra øen Jersey i den engelske kanal, og de første køer af racen blev importeret til Danmark for godt 100 år siden. I dag udgør racen knap 15 procent af de danske malkekvæg. Racen er karakteriseret ved den gule/lyse farve.

I forhold til den oprindelige danske jersey er der gennem årene sket en indkrydsning med gener fra især amerikansk jersey, som i dag (2024) udgør godt 35 procent af generne, mens 60 procent af generne stadig er den oprindelige danske jersey.

Mælk fra jerseykøer

Jerseykøer producerer mælk med et højt indhold af fedt og protein, og mælken indeholder flere mineraler og vitaminer end mælk fra andre racer. Dette betyder, at mælk fra jerseykøer er en attraktiv råvare for mejeribruget.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig