Kalv
Af //Biofoto/Ritzau Scanpix.

Kalv er betegnelsen for ungen hos kvæg. For helt unge kalve (0-3 måneder) bruger man ofte betegnelsen "spædkalv", mens lidt ældre kalve afhængig af køn bliver betegnet som "kviekalv" eller "tyrekalv"

Kalv bruges også som betegnelsen for unger hos større hjorte (fx kronhjort, dådyr og sika), elg samt visse hvaler.

Kalvekød inden for gastronomien

Betegnelsen kalv bruges om en unge af oksen, til den er ca. 1 år. Kød af kalv forlanges lyst rosa med ›mælkelugt‹, hvilket i princippet betyder, at dyret ikke må have græsset.

Hvis kød inden for gastronomien benævnes spædkalv, er der tale om en ung kalv, alene ernæret ved moderens mælk, slagtet inden 12. uge med en vægt på 40-50 kg. Sådanne dyr er ikke regelmæssigt i handelen.

Ældre kalve, som har været på græs, har rødere kød og handles undertiden som okse el. eksporteres, især til Italien.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig