Helsæd er betegnelsen for en foderafgrøde, hvor hele planten høstes, ensileres og bruges som foder. I Danmark er majs den dominerende afgrøde til helsæd, men også helsæd af korn (byg, hvede, m.v..) har stor betydning.

Et vigtig grovfoder til kvæg

Helsæd bliver primært brugt som foder til kvæg, og her dominerer majs, som dyrkes på cirka 180 tusinde hektar. Helsæd af kornafgrøder/bæglplanter (byg, hvede, ærter m.v.) bliver dyrket på knap 45 tusinde hektar.

Helsæd har været en almindelig afgrøde i dansk grovfoderproduktion siden 1970'erne. I starten var helsæd af korn dominerende, mens dyrning af majs til helsæd for alvor tog fart op gennem 1990'erne og efter årtusindeskiftet. Her kom flere og bedre majssorter frem, som passer til det danske klima, og i dag er helsæd af majs derfor en meget populær grovfoderafgrøde både på grund af høje udbytter og en høj foderværdi til malkekvæg.

Mens helsæd vandt frem som kvægfoder gik arealet med foderroer til gengæld stærkt tilbage.

Høst med finsnitter

Helsæd af både korn og majs høstes med en maskine, der skærer hele plantemassen til kort hakkelse, som herefter ensileres. Det betyder at afgrøden er konserveret og derfor kan bruges som foder i løbet af vinteren og helt frem til næste høst.

Helsæd af korn (fx vårbyg eller vinterhvede) høstes sidst i juli, når kernerne har en dejagtig konsistens, og størstedelen af blad- og stængelmassen er gulnet.

Helsæd af majs høstes først på efteråret – typisk i løbet af september. Her er indholdet af stivelse i majskolberne og dermed foderværdien af majshelsæden nået op på et optimalt højt niveau.

Helsæd af korn har flere fordele

For kvægbrug kan der være en række fordele ved at dyrke helsæd af korn. Der kan sås udlæg af græs eller kløvergræs i byg- eller byg/ærtehelsæd.

Efter en tidlig helsædshøst kan der også afgræsses eller høstes en efterafgrøde i september-oktober.

I tørre år, hvor andre grovfoderafgrøder (fx græs eller majs) måske svigter, kan forsyningen med grovfoder desuden suppleres ved høst af korn til helsæd.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig