Ved malkning sker der en tømning af husdyrets yver for mælk i forbindelse med produktion af mælk. Malkning sker i dag med malkemaskiner, og tidligere tiders håndmalkning er nu historie.
Ved malkning udnyttes en hormonel mælkerefleks, som også udløses, når ungen dier fra yveret. Når malkeren aftørrer yver og patter med en klud, sendes der nerveimpulser til dyrets hypofyse, som herefter udskiller hormonet oxytocin i blodet. Det udløser, at særlige hulrum i yveret, alveoler, trækkes sammen, og mælken presses ud i mælkegange og pattekanal. Man siger, at koen, geden eller fåret "lægger mælken ned".
Ved maskinmalkning bliver yveret tømt på 5-10 minutter.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.