indbagte retter

Kødpie.

.

Artikelstart

Indbagte retter, retter, hvor kød, fisk, grøntsager eller frugt er svøbt i eller dækket af en dej, som kan være gærdej, mørdej, butterdej eller, især i Mellemøsten, filo, og derefter bagt i ovn eller dybstegt.

Metoden anvendes for bedre at kunne bevare fyldets aroma og safter. Eksempler er skært kød indbagt i gær- eller butterdej, skaldyr med sauce i butterdej, paté en croute, dvs. en postej bagt i form, foret med og dækket af mør- eller butterdej, og lukkede pier med indhold af kød i sauce, fx den engelske steak and kidney pie. Også pakker af gærdej som den russiske og polske pirog med fyld af kød, grøntsager eller fisk; den finske kødpirog og kalakukko samt karelske blokpirog; den tyrkiske börek, traditionelt med ostefyld, og den latinamerikanske samosa med fyld af grøntsager eller kød er indbagte retter. Desuden bruges at fylde madpandekager og gratinere dem i ovnen. Metoden anvendes også til frugt og bær, der bages i lukkede pier eller butterdejspakker.

Desserten is surprise er is indbagt i marengs. Se også beignet.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig