Kødpie.

.

Indbagte retter er i en snæver definition hele, udskårne eller findelte råvarer af kød, fisk, grønt eller frugt, der er helt eller delvis omsluttet af en dej, fx gærdej, mørdej, butterdej eller filodej, hvor den rå dej bliver bagt i en ovn. Metoden anvendes typisk for bedre at kunne bevare fyldets aroma og safter. Denne definition inkluderer således også retter, som kun er delvis omsluttet af dej såsom pizzaer, tærter .

Faktaboks

Også kendt som

dejretter bagt i ovn

Ordet indbagt indikerer, at noget er bagt, altså en dejret, hvor en rå dej bliver bagt i en ovn, som evt. kan være en varmluftsovn, en airfryer eller lignende. Derfor kan følgende retter ikke karakteriseres som indbagte: dampede eller friterede retter, retter med forbagte pandekager (fx. tortillas, tacos), pølser, retter omsluttet med grønsager (fx dolmer), spæk (fx spækforede postejer), marengs (is surprise), salt (saltbagte rodfrugter), bagepapir, staniol el. lign.

Gærdej til indbagte retter

Eksempler på indbagte retter er med pakker af gærdej, som den russiske og polske pirog med fyld af kød, grøntsager eller fisk, og de forskellige typer af finske kødpirogger, der har mange forskellige finske navne alt efter egn. Den finske kalakukko også er indbagt, dog er der ikke gær i dejen. Fra Sydamerikakommer empanada med fyld af grøntsager eller kød, hvor dejen dog også kan laves med æg eller æggeblomme i stedet for gær.

En af de mest anvendte gærdeje til indbagte retter er pizzadej. Ved langtidshævning bliver den sej og spændstig; det kræver, at man minimerer mængden af gær og lader pizzadejen hæve køligt i et halvt til et helt døgn. Den særlige calzone er en helt indbagt ret, idet pizzadejen lukkes som en halvmåne omkring fyldet af spegeskinke og ost. Hvis det samme fyld udbredes på en dejbund, er der tale om en almindelig pizza. Deep Pan Pizza, som kendes fra det amerikanske køkken, kendetegnes ved, at dejen bages på en støbejernspande i ovnen.

Mørdej til indbagte retter

Mørdej består af mel, smør, vand og salt. I Danmark bruges mørdej ofte til tærter i både det salte og det søde køkken. I det franske køkken bruges mørdejen til quiche (fx Quiche Lorraine), patéer og postejer (paté en croute, dvs. en postej bagt i form, foret med og dækket af mør- eller butterdej). Mørdej bruges også i de engelske pies, fx steak and kidney pie, tilberedt med fyld af kød og kalve- eller lammenyre i en sauce.

Butterdej til indbagte retter

Der findes flere butterdejstyper – alle uden gær, lavet af mel, vand, salt og smør/margarine. De hæver udelukkende ved fordampning af vand mellem ofte mange lag af margarine/smør. De er ikke helt nemme at lave selv, hvorfor der er et marked i detailhandlen for industrielt fremstillede butterdeje, både friske og frosne.

Butterdej bruges i lighed med mørdej til indbagte retter med kød, fisk eller skaldyr med sauce indbagt i butterdejen, fx piroger. Dejen kan også anvendes til fx bouchée og som låg til en suppe mm.

En berømt indbagt ret med butterdej er Beef Wellington. Det antages, at retten blev skabt til fejring af den første hertug af Wellington, Arthur Wellesley Wellington, der blev hertug året efter sin sejr i slaget ved Waterloo den 18. juni 1815. Beef Wellington er en oksemørbrad eller et stykke oksefilet, der oprindelig blev indbagt med trøffel og gåselever i en butterdej. I dag laves rette ofte i mere prisbillige varianter.

Filodej til indbagte retter

Filodej er lavet af hvedemel, vand, salt og olivenolie, der rulles tyndt ud og foldes omkring fyldet, så der opstår mange tynde lag. Den fyldte filodej kan enten bages eller frituresteges, så det er ikke altid en indbagt ret i snæver forstand. Eksempler på retter retter med filodej:

  • Baklava, et meget sødt bagværk som er udbredt i mange mellemøstlige nationer og Balkanlandene. Mange af disse lande hævder, at deres nationale køkken er det oprindelige.
  • Burek, bosniske snegle med hakket oksekød.
  • Börek – tyrkiske småretter, traditionelt med ostefyld (feta)
  • Spanakopita, græsk spinattærte med feta.
  • Samosa fra Indien er med kartofler og ærter, evt. hakket lammekød. Flere lag af filodej rulles ud cirkulært og halveres. Fyldet pakkes i flere lag og friteres eller tilberedes i airfryer.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer (2)

skrev Henrik Lorentzen

Kære lexere

Samosa kan vist ikke kaldes "latinamerikansk" således som der står lige nu. De stammer fra Asien, vel især Indien: https://en.wikipedia.org/wiki/Samosa.

venlig hilsen fra
Henrik

skrev Rebecca Bailey

Kære Henrik

Du har da fuldstændig ret! Den latinamerikanske samosa er blevet til en sydamerikansk empanada. Tak for rettelselsen.

Venlig hilsen Redaktionen

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig