Beignet er en fritureret lavet med en speciel dej, der typisk bruges til at dyppe kød, fisk (fish & chips), grøntsager eller skaldyr i, før de frituresteges og serveres

Faktaboks

Etymologi
Ordet er fransk 'hævelse, æbleskive', af oldfr. bugnet 'lille bule'.

Beignetdej laves af mel (125 g), æg (1 stk.), øl (50 g), vand (100 g), salt (1 knsp) og olie/smeltet smør (10 g). Ægget deles og æggehviden piskes stiv. De våde dele blandes og melet røres forsigtigt i; hviler 1 time før den stivpiskede æggehvide vendes i og dejen er klar.

Stykker af rå eller tilberedte grøntsager, fjerkræ, kød, fisk, skaldyr, frugt og blomster, kan dyppes i beignetdej og dybsteges i olie eller fedt. Beignetdejen kan tilsættes krydderier, sukker eller forskellige likører.

Pakora, bhaji, pakodi

Beignet minder om indisk pakora / bjaji / parodi. De tre retter er stort set synonymer, idet pakora er fra Nordindien, bhaji er fra Vestindien og pakodi er fra Sydindien. Den indiske dej er lavet med kikærtemel, bagepulver og indiske krydderier, hvori grøntsager (specielt løg) dyppes og frituresteges. Man kan også bruge animalske proteiner fra eksempelvis fisk og fjerkræ, men mange indere er vegetarer.

Beignet bagværk

Beignets kan også være små stykker bagværk, fremstillet af en lignende, men tykkere dej og dybstegt, fx æbleskiver, de tyske Berliner Pfannkuchen eller de amerikanske beignets.

En amerikansk beignet kan laves på sødmælk (100 g), kærnemælk (180 g), tørgær (2 tsk.), rørsukker (20 g), natron (3-4 g), salt (1 knsp) , hvedemel (≈325 g) og fritureolie til fritering. Opløs sukker og salt i mælke og kærnemælk, hold temperaturen omkring 30°C og tilsæt tørgær. Melet æltes forsigtigt i dejen (røremaskine) til dejen er fugtig og klistrende. Pisk i yderligere et par minutter og lad så dejen stå i en times tid. Hæld så dejen ud på et veldækket bordet og drys med mere mel til dejen er formbar og flad. Fold dejen på midten og fold enderne ind under, så der igen formes en kugle. Lav en cirkelformet dej med en kagerulle ca. 3 mm. tyk: Lad dejen hvile i 1 minut før den skæres ud i ruder med en kniv. Kom forsigtigt 3-4 stykker dej i frituren og kog dem til bobler op og bliver gyldne på begge sider. Læg dem så på køkkenrulle til afdrypning og hold dem lune til al dejen er friturestegt. Læg dem på en tallerken og drys med flormelis.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig