Njegushi skinker
Njegushi-skinker.
Af .
Licens: Wikimedia

Montenegro har en række forskellige regionale køkkener, som adskiller sig markant fra hinanden. Et fællestræk, som man finder på de fleste restauranter, er, at en hovedret som regel består af et stykke grillet fisk eller kød med kartofler, hvortil man kan købe en salat. Den primære lokale salat er Shopska, som består af agurk, tomat, løg og en særlig hvid og salt ost. Den minder om en græsk salat.

I det montenegrinske kerneland, Stari Crna Gora, omkring byen Cetinje er den lokale specialitet Njegushi skinker og faste modne Njegushi-oste. Begge er salte og langtidslagerede madvarer, hvis oprindelse er landsbyerne i Njegushi-dalen. Skinken og osten kan spises til samtlige måltider; som del af en omelet om morgenen, som fyld i salte pandekager til frokost eller som en slags tapas til forret.

Den lokale specialitet er Njegushi-bøffen, som i de fleste versioner er en fladbanket svine- eller kalvekotelet rullet med Njegushi-skinke og ost. I enkelte versioner er den også paneret og friteret. I visse områder findes den i en variant, der er bedre kendt som Karadjordje-bøf, som stort set altid er en friteret svinekotelet med ost og tartarsovs. Hos albanerne kendes den som en Skanderbeg-bøf, og her er den ofte med kalv og uden skinke.

I kystområderne er fisk en dominerende specialitet. Forskellige fisk kan fås friskfangede og grillede. Langs kysten er den italienske indflydelse tydelig, idet det lokale køkken er kendt for pastaretter, risotto (særligt den sorte med blæk fra blæksprutter) og gnocchi. De serveres ofte sammen med skaldyr eller fisk.

I landområderne og bjergegnene er der ofte massive kødretter: grillet kylling, svin, kalv eller lam. Morgenmaden består ofte af forskellige æggeretter, mens frokosten typisk består af lokale varianter af hvidt brød med skinker og ost. I nogle områder serveres også Kacamak, som er en majsgrød med ost eller creme-fraiche.

I de albanske områder, syd for Podgorica og omkring Ulcinj, er det albanske køkken dominerende. Et tegn på det er fx udbredelsen af det albansk-tyrkiske brød börek (burek), som bl.a. kan fyldes med salte oste og spinat. Det kan spises morgen, middag og aften.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig