Vranac vin
Rødvin fra vranac-druen, som Montenegro er kendt for.
Af .
Licens: Wikimedia

Montenegros kystland og området omkring Shkodërsøen er kendt som et frugtbart vindistrikt. Montenegrinerne dyrker primært to former for vin, vranac-druen og krstač-druen. Vranac er en drue, der giver en mørk, kraftig og ofte krydret rødvin. Krstač bruges til at lave en let og frugtagtig hvidvin, der kan minde om chardonnay.

Montenegrinske vine produceres og sælges primært gennem vinfirmaet Plantaže, som udbyder vranac-vine i forskellige prisklasser, hvoraf Pro Corde er den dyreste. Kvalitet og prisklasse hænger ofte tæt sammen. Derudover findes der en række montenegrinske lokale vinproducenter langs Shkodërsøen, særligt omkring byen Virpazar. De sælger fra egen produktion og kun fra deres egne lokale butikker. Disse vine, som ofte kun er let forarbejdet, er tættere på det, som man i Danmark kender som naturvine. De har ofte også en ganske høj alkoholprocent.

I de seneste ti år er en række mainstream-druer kommet til Montenegro, hvorfor lokalt produceret chardonnay, merlot eller cabernet sauvignon nu også kan købes.

Montenegrinsk øl

Den primære lokale øl i Montenegro er Nikšićko (undertiden blot kaldet Nik), der er en let øl af pilsnertypen. Den er lavet af Trebjesa-bryggeriet, som blev grundlagt i 1908, og produceres i byen Nikšić. Den kan ofte fås som fadøl over hele Montenegro – og i nabolandene. Den findes også i to andre udgaver, som henholdsvis ”tamno” (mørk) og ”gold” (med en højere alkoholprocent).

Rakija

Montenegrinerne producerer derudover en række alkoholiske drikke med høj alkoholproducent, der ligesom i Serbien, Kroatien og Bosnien-Hercegovina går under betegnelsen rakija. De fleste rakijaer er blommebrændevin (slivovits), men de findes også baseret på vindruer, pærer eller andre frugter. En række kommercielt producerede udgaver fra bl.a. Plantaže kan findes i de fleste supermarkeder. De findes desuden ofte i et hav af lokalt producerede udgaver, som kan købes hos lokale eller på vingårdene.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig