Montenegros kystland og området omkring Shkodërsøen er kendt som et frugtbart vindistrikt. Montenegrinerne dyrker primært to former for vin, vranac-druen og krstač-druen. Vranac er en drue, der giver en mørk, kraftig og ofte krydret rødvin. Krstač bruges til at lave en let og frugtagtig hvidvin, der kan minde om chardonnay.
Montenegrinske vine produceres og sælges primært gennem vinfirmaet Plantaže, som udbyder vranac-vine i forskellige prisklasser, hvoraf Pro Corde er den dyreste. Kvalitet og prisklasse hænger ofte tæt sammen. Derudover findes der en række montenegrinske lokale vinproducenter langs Shkodërsøen, særligt omkring byen Virpazar. De sælger fra egen produktion og kun fra deres egne lokale butikker. Disse vine, som ofte kun er let forarbejdet, er tættere på det, som man i Danmark kender som naturvine. De har ofte også en ganske høj alkoholprocent.
I de seneste ti år er en række mainstream-druer kommet til Montenegro, hvorfor lokalt produceret chardonnay, merlot eller cabernet sauvignon nu også kan købes.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.