Filo er en meget tynd, usyrnet dej lavet af hvedemel, vand, lidt olie og evt. lidt raki eller hvidvinseddike. Filodej har sin oprindelse i det gamle Grækenland, hvor hvededyrkning for alvor tog fart i agerbruget. Så hvis man søger efter autentiske retter med filodej skal man se mod det græske køkken, fx spanakopita, der er en græsk tærte med top og bund af filodej og med fyld af sauteret løg og spinat med fetaost og æg.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af nygræsk phyllo, egenltig 'blad'.

Filodej anvendes især til en tynd indpakning af madretter, som derefter frituresteges eller bages. Filodej bruges i Danmark mest som en frisk eller frossen, færdigdej, der er rullet omkring bagepapir. Når de skal pakkes ud og bruges, lægges et fugtigt viskestykke over pladerne, for at forhindre dem i at blive tørre og porøse. Herfra tager man så en plade ad gangen. Der findes på nettet et stort antal opskrifter på bagte og friturestegte retter, der er pakket ind i filodej.

Yufka

Der findes en tyrkisk pendant til filo, yufka (tyrkisk for tynd), som har sin oprindelse i Anatolien og bruges til börek, som er yufkadej rullet omkring et fyld af kødfars, feta-lignende oste eller vegetarisk med eksempelvis kartofler og spinat.

Filo er fra Grækenland og yufka er fra Anatolien, men dejene er i al væsentlighed synonymer, samme dej forskelligt fyld. Retter med disse deje blev vidt udbredt på Balkan, i Mellemøsten og Nordafrika (Tunesien (melsukva bruges til brik) og Marokko (pastilla)) i Osmannerrigets storhedstid.

Brik

Er en tunesisk småret; et trekantet dybstegt stykke bagværk af flere lag filodej i hvilke er indesluttet et æg omgivet af en fars af krydret lammekød. Serveres hyppigt med den stærke sauce harissa.

Pastilla

Er en marokansk kyllingetærte med mandler, dadler, ingefær og andre krydderier pakket i filodej på et stort tærtefad. Kan også laves med due eller "alt godt fra havet".

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig