Filo er en meget tynd, usyrnet dej lavet af hvedemel, vand, lidt olie og evt. lidt raki eller hvidvinseddike. Filodej har sin oprindelse i det gamle Grækenland, hvor hvededyrkning for alvor tog fart i agerbruget. Så hvis man søger efter autentiske retter med filodej skal man se mod det græske køkken, fx spanakopita, der er en græsk tærte med top og bund af filodej og med fyld af sauteret løg og spinat med fetaost og æg.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet kommer af nygræsk phyllo, egenltig 'blad'.
Filodej anvendes især til en tynd indpakning af madretter, som derefter frituresteges eller bages. Filodej bruges i Danmark mest som en frisk eller frossen, færdigdej, der er rullet omkring bagepapir. Når de skal pakkes ud og bruges, lægges et fugtigt viskestykke over pladerne, for at forhindre dem i at blive tørre og porøse. Herfra tager man så en plade ad gangen. Der findes på nettet et stort antal opskrifter på bagte og friturestegte retter, der er pakket ind i filodej.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.