En airfryer er en lille, elektrisk varmluftovn, hvor den varme luft cirkulerer omkring retten markant hurtigere end i en almindelig varmluftovn. Derved fordamper vand hurtigt fra overfladen og giver en sprød skorpe. Den vil normalt være strømbesparende i forhold til en varmluftovn.

De grundlæggende principper bag airfryeren i form af luftfritering har været kendt i mere end 100 år. Den første airfryer blev produceret og præsenteret af Philips i 2010. Airfryeren blev populær omkring 2020 og kan anvendes også som et alternativ til brug af frituregryden. Dette hænger sammen med, at maden tilberedes uden brug af olie, og maden derved bliver mere fedtfattig.

Den typiske anvendelse af en airfryer er:

  • Stegeskorpe til stykke sous vide tilberedt kød (160-205 °C, 6-10 min.)
    • Oksebøf (filet, mørbrad, entrecote)
    • Hamburger
    • Tyk svinekotelet
    • Bacon
    • Kyllingevinger
    • Kyllingebryst
  • Lynstegning af fisk og skalrejer (175 °C, 6-8 min.)
    • Laks
    • Tun
    • Torskenakke
    • Store ferskvandsrejer
  • Lynstegning/grillning af grøntsager (150 °C, 8-10 min.)
    • Forkogte pommes frites
    • Broccoli
    • Blomkål
    • Rodfrugter
  • Dessert (180 °C, 15 min.)
    • Chokoladefondant
    • Muffins
  • Brød (180-205 °C, 5-10 min.)
  • Frossen mad (180-205 °C, 5-15 min.)
    • Flutes
    • Boller
    • Færdigretter

En airfryer rummer typisk 1-5 liter. Nogle modeller har rumdelere, så man kan tilberede ved to temperaturer samtidig. Temperaturintervaller går fra 75-205 °C i 1-60 min. tilberedning.

Airfryeren kan anvendes alene, men det er ofte hensigtsmæssigt at kombinere med andre tilberedningsmetoder såsom sous vide, dampning, blanchering m.m.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig