Det mexicanske køkken blev grundlagt af Mayaerne, der holdt til i Mellemamerika og Mexico og blev agerbrugere fra omkring 800 f.Kr. Aztekernes kultur er også fra Mexico, men her blev agerbruget først rigtigt udviklet i 1400-tallet. Inkaernes rige var mod vest på den anden side af Andesbjergene fra Chile til Peru og Columbia, så de var ikke majsdyrkere, som Inkaerne, men de kom med andre kulturelle specialiteter, såsom ceviche. Disse veludviklede mellem- og sydamerikanske køkkener brugte mange, for Europa ukendte råvarer som majs, mange arter bønner, avocado, kakao, peberfrugter og i hundredvis arter chili, squash, samt kalkuner mm.
Fra mødet med spanierne (Columbus) blev køkkenerne fra 1500-tallet langsomt fusioneret og udviklet til det moderne mexicanske køkken af i dag. Europæerne kom bl.a. med hvede, rørsukker, ris, sesamfrø og heste. Senere kom også asiatiske råvarer til Mexico, ikke mindst krydderier, bananer, meloner og mange andre produkter af asiatisk oprindelse.
Mesoamerikanernes (indianernes) kulturrødder genkendes i en lang række nutidige mexicanske retter, hvori indgår navnet mole (= sauce), (guacamole, mole poblano osv.). Planter herfra har tillige præget det moderne europæiske køkken med råvarer som kartoffel, tomat, majs, quinoa, avocado, peberfrugt og chili. Selv når vi spiser vores julekalkun kan vi sende en venlig tanke til Mayaernes køkken, da kalkunen kom herfra. Faktisk har de mexicanske råvarer bredt sig til alle Verdenskøkkenerne.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.