Majs, zucchini og pinto- & kidney-bønner
De tre søstre: Zucchini, majs og pinto & kidney-bønner
Majs, zucchini og pinto- & kidney-bønner
Licens: CC BY NC SA 3.0

Majs, bønner og squash er blevet dyrket sammen i Nordamerika, formentlig i 1000 år eller længere omkring New York og de store søer. I indianske legender kendes de som "de tre søstre". Indianske gartnere fra forskellige indfødte kulturer og regioner har sået disse tre planter sammen, og derved skabt et robust økosystem, hvor planterne hjælper hverandre.

Faktaboks

Etymologi

Legende fra Irokeser-stammerne fra Nordamerika

Også kendt som

Iroquois legenden om Nordamerikas skabelse

De tre planters samspil

Ved sammenplantningen understøtter majsstænglerne de snoede stangbønner og tilsammen giver de to planter skygge til squash-planterne, der gror direkte på jorden og holder på fugten til gavn for alle tre planter.

Bønneplanternes nitrogenfiksering, altså omdannelsen af atmosfærisk kvælstof til ammoniumioner, fører til, at overskydende kvælstofgødning lagres i jorden som nitrit/nitrat, og således giver ekstra næring til squash og majs, der til gengæld giver bønnerne et stativ at vokse opad. Det vi ofte kalder squash i Danmark er en italiensk kulturplante med en 300-årig historie, kaldet s ummer squash (eng.) courgette (fr.) eller zucchini (ital.), og den høstes umoden. Der findes flere arter af squash, som vi dog ikke ser udbredt på det danske marked, men som er mere oprindelige end zucchini. Butternut Squash er en vinter squash med en hård skal, og den høstes moden, hvor kernerne fjernes før tilberedning. Græskar er også en vinter squash, da den kan holde sig længere med sin tykke skræl. Den kan syltes som agurker, der også er i familie med squash og melon. De kom alle oprindelig fra Amerika til Europa og resten af Verden efter Columbus.

Balance i næringsindholdet

Vegetariske retter baseret på de tre søstre sikrer en god balance i næringsindholdet, hvis der bruges ludbehandlede majs i tilberedningen. Processen kaldes for nixtamalisering og den frigiver stivelse, samt hårdtbundet protein og B3-vitamin fra majs. Bønnerne giver protein og fibre, mens squash og andre græskar-arter indeholder vigtige mineraler og vitaminer i form af Mg/Ca, A-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin mm. De Nordamerikanske indianer-kulturer var mest samlere og jægere, så den vegetariske diæt blev suppleret med både bison og havmad, afhængig af, hvor indianerstammerne holdt til. Derved blev diæten suppleret med de øvrige vitaminer, essentielle aminosyrer og fedtstoffer, der er nødvendige for menneskets overlevelse.

De indianske legender

Flere legender omkring de tre søstres uadskillelighed er blevet overleveret i forskellige indianske stammer, herunder de Iroquois-talende indianerstammer fra omkring New York og de store søer. De tre søstre skulle plantes, spises og fejres sammen. Denne Iroquois-legende forklarer skabelsen af Nordamerika:

”Det blev sagt, at jorden begyndte, da "Sky Woman", der levede i den øvre verden, kiggede gennem et hul i himlen og faldt ned til et endeløst hav. Dyrene så hende komme, så de tog jorden fra bunden af havet og spredte den på ryggen af en kæmpe skildpadde for at give hende et sikkert sted at lande. Denne "skildpadde-ø" er nu, hvad vi kalder Nordamerika. Sky Woman var dog blevet gravid, før hun faldt, og da hun landede, fødte hun en datter. Datteren voksede og blev også gravid (af vestenvinden). Hun døde, mens hun fødte tvillingedrenge. Sky Woman begravede sin datter i den "nye jord". Fra hendes grav voksede tre hellige planter – majs, bønner og squash. Disse planter gav mad til hendes sønner og senere til hele menneskeheden og sikrede således også Iroquois-folkets overlevelse."

Retter med de tre søstre

De indianske kulturer ludbehandlede majskernerne før de blev spist eller lavet til mel ved den såkaldte nixtamaliserings-proces. De tørrede majskerner blev behandlet med lud enten lavet på aske fra bålet, eller senere ved behandling med kalkvand eller natriumhydoxid. Denne behandling letter afskalningen af majskernerne og frigiver samtidig B3-vitaminet niacin. 50-80 % af vitaminet findes i majs bundet i en form, som ikke kan optages i menneskets tarmsystem. Mangel på niacin kan resultere i en mangelsygdom kaldet pellagra, som forekommer i lande, hvor basiskosten er ubehandlet majs kombineret med en kødfattig kost.

Melet fra de ludbehandlede majskerner kendes som Masa Harina (eng.: white corn flower) og er lidt svært at få fat på herhjemme. Det er en skam, for det er et helt specielt produkt, der kan bruges som basis for tortilla, taco , burrito, enchilada, m.fl. og som majsmel i stedet for maizena i mange andre retter. Man kan lave en vegetarisk taco af:

  1. tortilla majs-pandekager (lavet med Masa Harina)
  2. en salsa med squash, tomater, rød peber og jalapeño, skåret brunoise og smagt til med korianderblade, salt og limesaft
  3. en creme fraiche (9% eller 18%) smagt til med hvidløg og/eller andre smagsgivere
  4. refried beans lavet på sorte bønner

Vejledning

Frø fra de tre søstre skal plantes på jævn jord i fuld sol. Solsikken tiltrækker insekter og beskytter de tre søstre.

  • Plant majs, solsikke og squash på samme tid.
  • Bønner skal plantes mellem 2-3 uger efter, at majsen har etableret en ordentlig støttestilk.

Når bønnerne plantes lidt senere, skal man rive jorden lidt op omkring majsen og solsikkerne. Dette giver styrke i deres rodsystemer, så de kan modstå kraftig vind.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig