proteinkomplettering

Artikelstart

Proteinkomplettering, indtagelse af en særlig kombination af proteiner, hvorved der opnås et indhold af samtlige livsnødvendige (essentielle) aminosyrer.

De fleste fødekilder af animalsk oprindelse, fx kød, mælk, ost og fisk, har en høj lødighed med indhold af samtlige essentielle aminosyrer i proteinerne, mens protein i fødekilder stammende fra planter som regel mangler en af de essentielle aminosyrer. Kornprodukters proteiner har et meget lavt indhold af lysin, mens proteiner i bælgfrugter, fx bønner og ærter, har et tilsvarende lavt indhold af methionin og cystein. Ved samtidig indtagelse af kornprodukter og bælgfrugter i forholdet ca. 4:1 opnås en aminosyresammensætning, der svarer til animalske proteiner.

Den fremherskende kost i Mellemøsten, SØ-Asien og Syd- og Mellemamerika har i tusinder af år været sammensat på denne måde, som medfører en bedre udnyttelse af resurser, idet opbygningen af dyreproteiner via indtagelse af planteproteiner har en lav udnyttelsesgrad.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig