Kalkun (Meleagris gallopavo), han, i det vestlige Montana, USA
Kalkun (Meleagris gallopavo), han, i det vestlige Montana, USA. Af /Minden/Ritzau Scanpix. Begrænset anvendelse

kalkuner

Kalkuner
Påfuglekalkun (Meleagris ocellata), han, i Guatemala.
Kalkuner
Af /Minden/Ritzau Scanpix.

Artikelstart

Kalkuner er en slægt af store fasanfugle fra Nord- og Mellemamerika. Der kendes to arter: kalkun og påfuglekalkun. Begge arter lever af plantedele og smådyr.

Faktaboks

Etymologi

af ældre dansk kalkunsk, forkortelse af middelnedertysk kalekutisch hun 'høne fra Calicut' i Sydindien, skønt fuglen stammer fra Amerika.

Også kendt som

Meleagris

Den vilde kalkun (Meleagris gallopavo), som er stamform til tamkalkunen, er udbredt over det meste af USA samt dele af Mexico og Canada. Her findes den i skovområder vekslende med åbne marker. Den er meget stor; hannen kan blive 110 cm lang og veje 10 kg, mens hunnen kan nå en længde på 90 cm og en vægt på 4 kg. Hannen har nøgent hoved med hudfolder og et "skæg" af hængende fjer på brystet.

Den mindre påfuglekalkun (M. ocellata) når kun en vægt på 3-4 kg. Påfuglekalkunen findes i det sydlige Mexico samt i dele af Belize og Guatemala.

Husdyr

Tamkalkun.

.

Kalkunen blev domesticeret i Mexico ca. 100 år f.Kr. Herfra spredtes den til Nordamerika, hvor europæiske indvandrere har givet den en central og traditionsrig rolle i gastronomien, fx i forbindelse med Thanksgiving og jul. De spanske erobrere bragte kalkuner til Spanien først i 1500-tallet, og herfra blev kalkuner ført til resten af Europa; de nåede Danmark i ca. 1550.

Kalkunracerne vedligeholdes af racefjerkræavlere, der især avler efter fjerdragtfarve, udseende samt kropsform. Kalkuner har en meget vigtig position som slagtefjerkræ, hvis slagtealder afgøres af produktet. Den overvejende del parteres i brystfilet, lår m.m. og hertil kræves store dyr. 24 uger gamle vejer hanerne ca. 20 kg, mens hønerne med en mindre vækstintensitet slagtes tidligere og 20 uger gamle vejer ca. 11 kg; en del af de mindre høner sælges hele.

Den overvejende del af produktionen er samlet på få besætninger. Kødet er fedtfattigt, hvilket i 1980'erne og 1990'erne førte til et stigende forbrug. Således blev der i 1997 produceret 1.382.000 kalkuner til slagtning i Danmark. Siden er produktionen gået voldsomt tilbage, og i 2021 blev der kun slagtet 6.200 kalkuner.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig