Sesam. 1 Skud med blomster og umodne frøkapsler. 2 Den 2-2,5 cm lange blomst og tværsnit af samme. 3 Moden frugt og tværsnit med frø. 4 De ca. 3 mm lange og 1 mm tykke frø varierer i farve fra hvide til brune (th.).

.

Sesam er en plante i sesamfamilien (Pedaliaceae), der stammer fra tropisk Afrika og især dyrkes i Asien og Afrika.

Faktaboks

Etymologi
Ordet sesam kommer af latin sesamum, græsk sesamon, af semitisk oprindelse, jævnfør arabisk simsim.
Også kendt som

Sesamum indicum

Sesam er en op til 2 m høj, enårig urt med store, hvide til purpurrøde blomster, som sidder i de øverste bladhjørner. Frugten er en 3 cm lang kapsel med talrige, flade frø, der i farve kan variere mellem sort, rød og gul.

Sesamolie

Sesam dyrkes for sine frø, der indeholder mere end 50 procent fed olie, sesamolie. Ved presning af frøene udvindes først en fin spiseolie og senere en olie, som kan anvendes til fx lampe- eller smøreolie. Sesamolie kan stå længe uden at blive harsk. Den velsmagende olie størkner mellem −3 og −6 °C. Det har været påbudt at anvende sesamolie som røbestof i margarine.

I Kina og Sydøstasien anvendes en sesamolie, der er fremstillet ved presning af ristede sesamfrø. Den er ravfarvet og har en meget gennemtrængende smag og skal kun anvendes i små mængder.

Sesamfrø i madlavning

Frøene er ca. 2 mm lange. De findes også i en sort variant, der er udbredt i Det Fjerne Østen. De kan koges som ris. Desuden kan de bruges malet til en pasta, tahini, der bl.a. bruges i den arabiske ret hummus. Sesamfrø bruges også som dekoration på fx brød.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig