Avocado.

.

En avocado er frugten fra avocadotræet, Persea americana, et stedsegrønt træ i laurbærfamilien oprindelig hjemmehørende i Mellem- og Sydamerika. Frugterne, der er ca. 10 cm lang, er pæreformede med en giftig, grøn eller brunviolet skal og en stor kerne. Avocado stammer fra Centralamerika og blev bragt til Sydspanien i begyndelsen af 1600-tallet. Avocado blev først udbredt i Europa i løbet af 1970'erne med en omfattende import blandt andet fra Israel. Den dyrkes nu vidt udbredt i tropiske og subtropiske egne.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer fra spansk aguacate, som er lånt fra ordet āhuacatl, frugtens navn på det aztekiske sprog nahuatl. I Alonso de Molinas ordbog over nahuatl fra 1571 er ordet også opgivet med betydningen 'testikel', men det er en eufemistisk brug og ikke ordets hovedbetydning.

Avocado i madlavning

Det næringsrige frugtkød, der består af op til 30% fedtstof, er grøngyldent og bliver mørkt, når det udsættes for tryk, for temperatur under 6 °C og for luftens ilt. Mørkningen kan forsinkes ved, at frugten dryppes med citronsaft. Konsistensen er som fast smør og smagen let nøddeagtig.

Avocado spises rå med forskellige saucer, fyldes med fx skaldyr, moses og krydres til fx den mexicanske guacamole eller snittes i salater, supper og saucer. Avocado er meget brugt i det amerikanske køkken.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig