En avocado er frugten fra avocadotræet, Persea americana, et stedsegrønt træ i laurbærfamilien oprindelig hjemmehørende i Mellem- og Sydamerika. Frugten, der er ca. 10 cm lang, er ægformet med en giftig, grøn skal og en stor kerne. Avocado blev bragt til Sydspanien i begyndelsen af 1600-tallet og dyrkes nu vidt udbredt i tropiske og subtropiske egne.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet kommer fra spansk aguacate, som er lånt fra ordet āhuacatl, frugtens navn på det aztekiske sprog nahuatl. I Alonso de Molinas ordbog over nahuatl fra 1571 er ordet også opgivet med betydningen 'testikel', men det er en eufemistisk brug og ikke ordets hovedbetydning.
Det næringsrige frugtkød, der består af op til 30% fedtstof, er grøngyldent og bliver mørkt, når det udsættes for tryk, for temperatur under 6 °C og for luftens ilt. Mørkningen kan forsinkes ved, at frugten dryppes med citronsaft. Konsistensen er som fast smør og smagen let nøddeagtig.
Avocado spises rå med forskellige saucer, fyldes med fx skaldyr, moses og krydres til fx den mexicanske guacamole eller snittes i salater, supper og saucer.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.