Mexico - køkken

Tortilla fyldt med stykker af svinekød og grøntsager.

.

Taco.

.

Mexico - køkken, Det mexicanske køkken er et udpræget og varieret blandingskøkken sammensat af de traditionelle indianske køkkener og det spanske, i 1800-t. tilsat fransk og østrigsk indflydelse. Siden har også italiensk indflydelse været vigtig, og pasta er blevet en fast del af køkkenet. De væsentligste ingredienser er majs, brune, røde, gule og sorte bønner, chili, ris, tomater, avocado, hvidløg samt en række lokale grøntsager som squash og squashblomster. Chili er den centrale og mest karakteristiske del af mexicansk gastronomi; der findes i landet over 100 kendte varianter. De anvendes i den mexicanske specialitet mole, der ofte serveres som en sauce (molli 'sauce'), men som også kan være selvstændige retter. Moles laves traditionelt af bl.a. 2-5 slags chili, tomater, løg, mandler, sesamfrø, kanel og chokolade. Et udbredt tilbehør til mange retter er guacamole.

En uundværlig del af kosten er den pandekagelignende tortilla, som regel lavet af majs. Tortillaen anvendes som brød til de fleste retter, fra de enkle tacos og enchiladas til chilaquiles, en slags (stærk) mexicansk lasagne. En anden udbredt majsret er tamales, en majsdej med fyld, indpakket i majs- eller bananblade og dampkogt.

Andre specialiteter er pozole, en blanding af suppe og sammenkogt ret med store majskerner som det centrale samt den uundværlige chili, den raffinerede chili i nøddesovs, chiles en nogada, samt den sorte snyltesvamp huitlacoche, der vokser på majskolber og tilberedes i bl.a. supper. Desuden anvendes i nogle områder forskellige kaktussorter. Ved Stillehavskysten er den råmarinerede fisk seviche meget yndet. Mexicos kendteste drik er brændevinen tequila.

I nogle områder dominerer indianske traditioner gastronomien, og her betragtes fx mange insekter som delikatesser. Blandt de kendteste indianske retter er cochinita pibil, tilberedt af svinekød i rød sovs, saft fra sure appelsiner og salt. Se også Latinamerika (køkken).

Læs mere om Mexico.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig