Kakao er et produkt udvundet af frø af kakaotræet, Theobroma cacao, et stedsegrønt træ i katostfamilien (ifølge tidligere systematik tilhørende Sterculiaceae), hjemmehørende i Amazonområdet i Sydamerika. Det bliver 8-12 m højt, har store helrandede blade og små rødgule blomster, der fremkommer direkte fra stammen og større grene (kauliflori).
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet kakao kommer af spansk cacao, af nahuatl kakawatl 'kakao', egl. 'æggeagtig (ting)', af *kapa 'sprød skal, æg', efter de tørrede bønners udseende.
Frugten er 15-20 cm lang og ligner en tyk agurk med læderagtig skal. Den indeholder fem rum med rækker af mandelstore frø, kakaobønner. Det meste af frøet optages af de sammenfoldede kimblade, der er rige på fedt og også indeholder lave koncentrationer af de stimulerende stoffer theobromin og koffein.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.