Flettet hvedebrød
.
Licens: CFDL 1.2

Brød er en bagt dej, der er blandet af stivelsesholdigt mel, vand og som regel også salt. Dejen kan også være tilsat lidt fedtstof. Dejen kan bages som flade brød uden at være hævet, eller den kan hæves med gær eller surdej til fremstilling af hævede brød. Bagning er tør varmebehandling enten i en ovn eller på en opvarmet flade.

Faktaboks

Etymologi
Ordet brød kommer af gammeldansk brøth, oldnordisk brauð.

Brød er en basisfødevare, som spises verden over, og det indgår i de fleste måltider. I Middelhavsområdet er et måltid uden brød utænkeligt. Brød serveres som regel som en appetitvækker før et måltid på en restaurant, og kvaliteten af dette brød har stor betydning for måltidets helhedsindtryk.

Forskellige brød - mest hvedebrød
.
Licens: CC BY SA 4.0

Brødtyper

Lavash fladbrød
.

Der findes en lang række brødtyper, der er karakteristiske for hvert land, og de fremstilles ud fra de råvarer, og opvarmningsmetoder, som er tilgængelige.

Ovnbagte brød fremstilles i lande, som har rigelig adgang til brænde eller andre varmekilder til bagning i ovn.

I områder med lidt brænde til rådighed som eksempel mange afrikanske lande og store dele af Vestasien, vil fladt brød bagt på en pande være dominerende, da det kræver mere brænde at varme en hel ovn op.

Hævede brød fremstilles først og fremmest af hvedemel eller rugmel som stivelseskilde. Hvedemel anvendes også i stor udstrækning til bagning af forskellige fladbrød.

De enkelte brødtyper er kort beskrevet her, men de er nærmere beskrevet under hver enkelt brødtype i Den Store Danske.

Hvedebrød

Hvedebrød er den mest udbredte brødtype i verden, og det kan fås i de fleste lande både som hævede brød i forskellige faconer og som fladbrød afhængigt af lokale traditioner.

Hvedemel indeholder glutenproteiner, der danner en sammenhængende struktur, når en dej æltes, og denne glutenstruktur kan holde på luften, der dannes af dejens gær under hævning af dejen. Gæren kan stamme fra tilsat bagegær eller surdej.

Hævede hvedebrød kan være formet som et bolle eller et større brød. Det er karakteriseret ved at have en sprød brun skorpe og en blød krumme.

Grahamsbrød er et hvedebrød, der er fremstillet af mel af formalede hvedekerner, hvor intet er sigtet fra.

Rugbrød

Rugbrød er hævede som regel formbagte brød, og det er udbredt i landene omkring Østersøen og i Østeuropa og Rusland på jorder, hvor rugen kan vokse, men hvor der er for næringsfattigt til hvede. Rugbrød hæves med surdej, og rugens kostfibre har stor betydning for rugdejens evne til at hæve op.

Majsbrød

Majsbrød er det traditionelle brød i Latin- og Nordamerika, da kornarten majs stammer fra Mellemamerika. Majsbrød som eksempel tortilla er flade brød, da majsmel ikke kan hæve op som hvedemel.

Knækbrød

Knækbrød stammer fra Mellemskandinavien, og det er et tørret brød, der kan gemmes til perioder, hvor man ikke kan formale korn til mel. Det kan blev traditionelt fremstillet af havre og byg, der har været de lokale kornarter, men i dag er det meste knækbrød fremstillet af hvede og rug.

Glutenfrit brød

Mange personer i den vestlige verden kan efterhånden ikke tåle glutenholdige produkter, og de kan så spise glutenfrit brød. Det kan fremstilles af mel af havre, hirse, ris, amarant, quinoa og boghvede eller en blanding af flere af disse meltyper.

Glutenfrit brød er som regel tilsat en ingrediens, som kan binde vandet i stedet for gluten, der binder vand i en hvededej. Det kan være pektin eller skaller af loppefrø, der kan opsuge meget vand.

Brød som symbol på mad

Brød er symbol på mad, og brød indgår i religiøse handlinger i mange af Verdens religioner. Når kristne gennem Fadervor beder”Giv os i dag det daglige brød”, så er brød Guds gave og brugt synonymt med mad. I jødedommen indledes den ugentlige sabbat med sabbatbrødet hallah, der er et flettet hvedebrød.

I mange østeuropæiske lande er der tradition for, at brød og salt bæres ind i et hus, når nye folk flytter ind. Når man har brød og salt, så skal man nok klare sig.

Ord og udtryk

Brødets betydning for vores tilværelse gennem tiden, afspejler sig i vores sprog gennem udtryk og talemåder. Ordet brød er så udbredt i mange udtryk, at vi næppe tænker over, at det har med det daglige brød at gøre:

Brødflov sulten

Brødløs uden arbejde

Brødtekst basistekst

Levebrød arbejde, erhverv, stilling, hvor man tjener sine penge

Brødets centrale rolle for mennesker kommer til udtryk i mange talemåder:

Talemåde Betydning
At have brød i ovnen at være gravid
Den enes død, den andens brød den enes ulykke kan være til gavn for en anden
Det går som varmt brød når en vare afsættes hurtigt
Slå ikke større brød op, end du kan bage du skal ikke gå i gang med noget, som du ikke kan gennemføre
Spis brød til tag det roligt og tænk dig om, inden du handler
Tage brødet ud af munden fratage én sit arbejde

Udtrykket "at have folk i sit brød" er fra dengang, hvor mad var en del af lønnen. Også her er brød betegnelse for mad.

Ordet Lord var en brødbesidder eller brøduddeler, det vil sige ”at have folk i sit brød”. Det engelske ord ”loaf” for brød kommer fra Lord, og en Lady er en brødbagerske. Det danske ord Lavard skulle være afledt af ordet Lord.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig