Frøene af quinoa (Chenopodium quinoa) er rige på protein.

.

Quinoa er en enårig plante i slægten Chenopodium (gåsefod) i amarantfamilien. Den er udbredt i Andesbjergene, fra Ecuador til det nordvestlige Argentina.

Faktaboks

Etymologi
Ordet quinoa kommer via spansk fra det indianske sprog quechua kinoa, kinua.
Også kendt som

Chenopodium quinoa

Det er en 1,5-2 m høj urt, der minder om vore hjemlige arter af gåsefod. Frøene indeholder foruden stivelse op til 20 % protein og 5 % olie. Sammen med et par nærtstående arter kan quinoa dyrkes i højder på op til 4.000 m og er her en vigtig proteinkilde for højlandsindianerne.

I dag dyrkes quinoa også uden for Sydamerika, bl.a. i USA og Europa. Den samlede verdensproduktion af quinoa lå i 2021 på 147.038 tons. I Danmark dyrkes quinoa i stigende omfang, om end den samlede produktion stadig er lille. Quinoa dyrkes især på Lolland-Falster.

Quinoa i madlavning

Quinoa har de et højt indhold af umættede fedtsyrer. Dette har bl.a. gjort quinoa interessant som fødemiddel ved langvarige rumrejser. Bladene af quinoa, som er i familie med havemælde (Atriplex hortensis), kan bruges som salat.

Overfladen på quinoafrøene indeholder nogle bitre stoffer, som fjernes ved et par timers udblødning i vand. Ofte er dette allerede sket ved handelsprodukter. Quinoa kan koges som ris, har en nøddeagtig smag og kan anvendes på samme måde som couscous, bulgur, ris m.fl. Quinoa, som ikke er en kornsort, kan bruges til fremstilling af glutenfrit bagværk. Quinoafrø egner sig desuden til spiring.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig