De to vigtigste underarter af ris er indica og japonica. Den første dyrkes i tropiske områder og giver lange, tynde riskorn, der bliver til løse ris ved kogning. Den sælges under navne som basmatiris, der stammer fra Nordindien, carolinaris, som er amerikansk, eller blot som løse ris. Japonica dyrkes i tempererede områder og giver korte, tykke, glutinøse dvs. klæbrige riskorn, der klistrer sammen ved kogning. Japonica dominerer i de kinesiske og japanske køkkener i varianten mochi. I Europa sælges den under navne som grødris, italienske ris, arborioris m.fl. Varianten carnaroliris bruges pga. sit store indhold af stivelse og sin evne til at holde formen under kogning især til risotto.
Thailand er et af de få riseksporterende lande af betydning. Risen, jasminris, er i form og konsistens en mellemting mellem lang- og kortkornet ris.
Brune eller upolerede ris er ris, hvor kun frøskallerne er fjernet. Polerede ris er ris, hvor det brune lag under frøskallerne er slebet af. Derved fjernes bl.a. B-vitamin og jern, som så undertiden tilsættes igen. Parboiled ris er behandlet med vand og varme inden afskalning og slibning, hvorved mineraler og vitaminer delvis bevares.
I Kina, Indien og Sydøstasien er ris et særdeles vigtigt næringsmiddel pga. den høje kalorieværdi og det høje indhold af stivelse. I det indiske køkken er ris sammen med brød basis for næsten alle måltider, og i Japan og det sydlige Kina bruges kogte japonicaris som tilbehør til næsten alle kød- og fiskeretter. Desuden males de til rismel, som bruges ved fremstilling af risnudler.
I USA og Europa bruges mest vandkogte ris som tilbehør, men egentlige risretter som paella og risotto kendes også.
Mælkekogte ris, ofte blandet med sukker, smør, æg eller fløde, danner i det meste af verden basis for kager og desserter som fx risbudding og risalamande.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.