Pebernødder
Af //Ritzau Scanpix.

Pebernød er en lille krydret småkage, der traditionelt bages til jul. Som hævemiddel bruges ofte hjortetaksalt, og hvedemelsdejen tilsættes klassiske julekrydderier som kanel, hvid peber, ingefær og nellike. Den faste dej skæres eller rulles til små kugler på størrelse med hasselnødder og bages i kort tid ved relativ høj varme.

Faktaboks

Også kendt som

stoldstud, konger, stude, koltringer, bækkenødder er alle gamle benævnelser for pebernødder

Pebernøddens historie

Pebernøddens historie strækker sig tilbage til omkring begyndelsen af 1700-tallet, hvor den på grund af sine mange krydderier som kardemomme, anis, sukat og citron var en eksklusiv småkage forbeholdt de velstillede. Historisk er pebernødden ofte blevet fremstillet op til jul, og i dag betragtes den som en af julens klassiske småkager.

Den ældste danske opskrift på pebernødder

I det danske kogebogsmateriale ses mange opskrifter på pebernødder. Den ældste kendte opskrift er fra 1703, og den lyder som følgende:

Tag et pund puddersukker (farin), et pund fint hvedemel, fem æg, et lod kardemomme, et lod kanel og muskatblomme tilsammen. Et halvt lod anis, lidt peber, tre lod sukat, to lod citronskaller og ælt den sammen og bag det”.

Opskriften, der er at finde i ”En Høy-Fornemme Madames Kaagebog”, blev brugt i de husholdninger, som havde mulighed for at købe såvel kogebogslitteratur, som eksklusive krydderier og citroner.

Bagning af pebernødder på landet

På landet blev pebernødder ofte fremstillet i dagene op til jul. Når de mange julebrød var bagt, gik man over til de mindre julekager. Det handlede om at udnytte bageovnens varme. Det var nemlig et krævende arbejde at varme gårdens store ovn op, og madmors erfaring og ekspertise var altafgørende for succes. Ovnen skulle have den helt rigtige temperatur, jævn varme under selve brødbagningen og regulering i forhold til at bage mindre julekager, som typisk var pebernødder.

Når man på bagedagen var kommet til fremstilling af pebernødderne, begyndte gårdens børn at søge mod bryggerset, for det var en tradition på mange gårde, at børnene hjalp til og undervejs smagte på herlighederne.

Rug, sirup, øl og honning

Hovedingredienserne i datidens pebernødder var rug, sirup, øl og honning. De små kager var som regel hårde, idet der ikke var hævemiddel i dejen. Til gengæld blev der brugt stærke krydderier, for eksempel allehånde, kanel, peber og kardemomme.

Læs mere i Den Store Danske

Litteratur

  • Bettina Buhl: Danskernes småkager – et småkageleksikon. Nyt Nordisk Forlag. 2015.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig