Æbleskiver med syltetøj og flormelis
Æbleskiver med syltetøj og flormelis

En æbleskive er et stykke sødt bagværk. Oprindelig bestod den af en skive æble dyppet i tynd dej og herefter kogt eller stegt. I dag steges æbleskiver i en æbleskivepande – som oftest uden æble – og de serveres traditionelt med flormelis og syltetøj.

Æbleskiver hører til landets ældste bagværk, og de er traditionelt blevet serveret til livets og årstidens mange fester. Det er først inden for de seneste 100 år, at æbleskiven er blevet forbundet med julens søde bagværk.

Æbleskive med æble

Den moderne æbleskive består af en dej med piskede æg, mælk, hvedemel, kardemomme og natron. Kærnemælk kan forekomme. Trods æbleskivens titel er der som oftest ingen æbler at finde i kagen.

De tidligste æbleskiver

I 1700-tals kogebogsmateriale findes en mangfoldighed af opskrifter på de ældste typer af æbleskiver. Den oprindelige æbleskive benævnes i de ældste danske kogebøger "udbagte æbleskiver" eller "flydende æbleskive".

Man udhulede et æble og fjernede kernehus og stilk, hvorefter man skar æblet i tynde skiver. Herefter dyppede man den i en slags pandekagedej, hvorefter den enten blev kogt eller stegt i fedt. Herefter lå æbleskiverne ofte et døgns tid i en marinade bestående af vin, citronsaft og forskellige typer af krydderier.

Æbleskive uden æble

Æbleskiver stegt i pande
På denne illustration fra bogen Peters Jul, udgivet i 1866, ses en tegning af æbleskiver stegt i pande. Bogen var illustreret af Pietro Krohn og Otto Haslund.
Af /Public domain, via Wikimedia Commons.
Licens: CC BY 2.0

I takt med, at æbleskivepanden vandt udbredelse, blev opskrifter på æbleskiver stegt i pande stadig mere almindelige. De tidligste opskrifter på æbleskiver bagt i en æbleskivepande er fra begyndelsen af 1800-tallet. Først i midten af 1800-tallet ophører traditionen med at lægge skiver af æbler i æbleskiven.

Opskrifter fra 1800- og 1900-tallet

Avancerede opskrifter i sidste halvdel af 1800-tallet præsenterer opskrifter, hvor fx svesker, æblemos eller risengrød bliver indbagt i æbleskiven.

Omkring 1900-tallet ses endnu en mangfoldighed af opskrifter på æbleskiver. Det var nu et spørgsmål om, hvorvidt dejen skulle hæve med eller uden gær – eller for den sags skyld med natron. Og om dejen skulle være med sur fløde eller med kærnemælk.

Æbleskiver har mange navne

Æbleskiver tilberedes og benævnes forskelligt fra egn til egn i Danmark. På Møn kaldes æbleskiverne fx for ”Fedtnummer” og på Samsø ”Bublipan”. I Sønderjylland ”Kukker”, ”Efelkach” eller ”Pomler”, og på Lolland og Falster ”Nonner” eller ”Nuner”.

Læs mere i Den Store Danske

Ekstern litteratur

  • Bettina Buhl; Æbler. Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie. Turbine. 2020.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig