Peber er en fællesbetegnelse for krydderier med skarp, brændende smag og aromatisk, ofte stikkende lugt.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet peber kommer af latin piper, gr. peperi, af sanskrit pippalī- 'bær, peberkorn'.
Fra slægten Piper i peberfamilien kendes især almindelig peber (Piper nigrum), som er en stedsegrøn, klatrende busk, der stammer fra Indien. Den har elliptiske blade og raklelignende stande af uanseelige blomster. Frugten er en stenfrugt. Grønne peberkorn ofte betegnet Madagaskar-peber, som kom på mode i 1970’erne, er umodne, friske frugter i lage. Sort peber er de umodne, tørrede frugter, mens hvid peber kommer fra de modne frugter, hvor det ydre frugtkød er fjernet. Flere andre sydasiatiske arter bruges på lignende måde, fx lang peber (P. longum og P. officinale), betelpeber (P. betle) og kubeber-peber (P. cubeba).
Navnet peber bruges også om flere botanisk ubeslægtede krydderier. Nellikepeber er fx de tørrede frugter af Pimenta dioica, en art i myrtefamilien fra Vestindien. Cayennepeber, rød peber, spansk peber og chili er frugter fra slægten Capsicum i natskyggefamilien; de stammer fra tropisk Amerika.
Rosa peberkorn, som kom frem i 1980’erne, er frysetørrede modne bær af busken Schinus molle, som ikke er en peberart.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.