Det italienske køkken er sammensat af elementer fra mange regionale køkkener, idet Italien i århundrederne efter Romerrigets fald blev opdelt i mange mindre stater med hver deres kulturelle påvirkninger. I renæssancen blev kogekunsten endvidere udviklet i dels et adelskøkken, dels et folkeligt køkken, som hver især har bidraget til det italienske køkken, vi kender i dag.
Med Italiens samling i 1870 opstod nysgerrighed over for de øvrige regioners køkkener. I 1891 forsøgte gastronomen Pellegrino Artusi (1820-1911) således at samle de regionale køkkener i et værk med 790 opskrifter, en milepæl for den nationale italienske madkultur.
Det nutidige italienske køkken vender tilbage til sin regionale oprindelse efter en tid med forsøg på at sammenligne sig med det mere bearbejdede franske køkken. Karakteristisk er en stor variation i brugen af friske, årstidsbestemte råvarer og en enkel tilberedning. Køkkenet er rigt på grøntsager, frugt, brød, pasta og fisk. Forbruget af kød er relativt lavt.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.