Parmesanost er en hård, tør, salt ost af upasteuriseret komælk med beskyttet oprindelsesbetegnelse.
Faktaboks
- Etymologi
- 1. led i ordet parmesanost kommer af italiensk parmigiano 'fra Parma'.
- Også kendt som
-
Parmigiano Reggiano
Osten produceres i et afgrænset område i bakkerne omkring byerne Parma, Reggio Emilia og Modena. Parmesan har været kendt siden 1100-tallet og kaldes også for 'ostens konge'. Osten er cylindrisk, 35-45 cm i diameter og 20-26 cm høj, en ost vejer mindst 30 kg og der går 550 liter mælk til en parmesanost. Den skal lagres mindst 12 mdr., inden den må sælges. Før den bliver brændemærket med Parmesanostekonsortiets garantimærke, bliver den enkelte ost kontrolleret for evt. fejl. De oste, der ikke består testen, bliver anvendt af industrien som riveost. Oste med mindre fejl får fræset riller hen over Parmesan-mærket og sælges som sekundavare.
Der er indført en ny mærkningsordning med rød, sølv eller guld for hhv. mindst 18, 22 eller 30 måneders lagring. Herudover anvendes mærkerne 'Ekstra' og 'Eksport' for oste med over 18 måneders lagring, der har gennemgået yderligere kontrol. Ordet parmesan bruges fejlagtigt på dansk i lighed med grana som fællesbetegnelse for hårde riveoste.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.