Planteolier med anvendelse ved madlavning i køkkenet og i industriel fødevareproduktion opdeles ofte efter de dominerende fedtsyrer i oliernes triglycerider for at angive de enkelte planteoliers egenthed til forskellige anvendelser og planteoliernes næringsværdi.
Betegnelserne omega-9, omega-6 og omega-3 henviser til positionen af den første dobbeltbinding i umættede fedtsyrer talt fra kulstofkædens methylgruppe. Betegnelserne n-9, n-6 og n-3 anvendes på tilsvarende måde og er mere korrekt kemisk nomenklatur, mens omega-betegnelserne ofte anvendes i forbindelse med kosttilskud og ernæringsvejledning. De unættede fedtsyrer forekommer i naturen med få undtagelser alle som cis-forbindelser, som også vist i figuren.
Olier fremstillet af fede fisk eller fiskelever indeholder omega-3 fedtsyrer med længere kulstofkæder og flere dobbeltbindinger end planteolier. EPA, eicosapentaensyre, har kædelængden 20 og 5 cis-dobbeltbindinger, og DHA, docosahexaensyre, har kædelængden 22 og 6 dobbeltbindinger. EPA og DHA tillægges andre gode ernæringsegenskaber end de umættede planteolier.
Kommentarer (2)
skrev Per Bjerager
Tak for en virkelig god artikel om omega-olier. Her er et par kommentarer, som jeg håber vil bidrage til at forfatteren uddyber artikler/belyser for mig uklare forhold.
a) I afsnittet om omega-3 vild det være fint med en uddybning af hvordan frø med omega-3 kan behandles. Et andet sted har jeg læst at rå hørfrø har et meget højt indhold af omega-3, men de udvikler blåsyre, når man spiser dem rå. Hvis hørfrø males udvikles mere blåsyre. Hvordan kan hørfrø tilberedes, så de bevarer mest mulig omega-3 og kan spises uden risiko for blåsyre?
b) I figuren kan jeg ikke se forskel på første dobbeltbindingernes position ift methylgruppe, idet alle tre syrer ser ud til at have den første dobbeltbinding i 9. led fra methylgruppen.
svarede Leif H. Skibsted
1) Man tæller fra metylgruppen i fedtsyrerne og ikke fra carboxylgruppen. Fra carboxylgruppen er afstanden i alle de viste fedtsyrer 9 positioner, men fra metylgruppen er de forskellige, 9, 6 og 3 i henholdsvis oliesyre, .linolsyre og linolensyre.
2) Læs et nyt opslag "Hørfrø som kosttilskud" i lex.dk.
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.