Jordnød.

.

Jordnød er frugten af Arachis hypogaea. Arachis er en slægt med ca. 70 arter i ærteblomstfamilien. Den er hjemmehørende i tropisk Amerika. Jordnøddeolie er blandt de vigtigste planteolier i verden; den bedste kvalitet anvendes som spiseolie.

Faktaboks

Også kendt som

peanut, groundnut

A. hypogaea er en enårig urt med gullige blomster, 3-4 sammen i bladhjørnerne. Nederst på stænglen og under jorden dannes små, selvbestøvende blomster. De lavestsiddende af de overjordiske vil ved frugtudviklingen vokse mod jorden, og en lille, spids vorte, der dannes for enden af frugten, vil hjælpe denne med at bore sig ned i jorden, hvor modningen finder sted. Frugten er en uopspringende bælg med 2-3 meget olierige frø. Den dyrkede art findes ikke vildtvoksende.

Da Columbus kom til Amerika, var dyrkning af jordnødder vidt udbredt, og i dag antager man, at kulturplanten er opstået i Andes.

Jordnøddeolie

Jordnøddeolie er en fed olie, som udvindes af frøene af jordnød ved presning og ekstraktion. Den koldpressede olie er af høj kvalitet og kan anvendes til forskæring af olivenolie. Den tåler ophedning og egner sig derfor især godt til stegning. De bedre kvaliteter anvendes desuden til mayonnaise og salater samt til fremstilling af margarine, mens de dårligere bruges i produktionen af sæbe.

Verdensproduktion og -handel

Jordnøddeolie er blandt de vigtigste planteolier. Langt de største producenter er Kina og Indien. I flere afrikanske lande, især Senegal, er jordnødder og produkter heraf vigtige eksportvarer.

Anvendelse af jordnødder

Ristede og saltede jordnødder spises som snacks. Jordnødder brugtes tidligere i vid udstrækning i Danmark som erstatning for mandler og nødder i kager og bagværk. Peanutbutter, som navnlig spises i USA, er formalede jordnødder tilsat salt og sukker samt evt. smagsstoffer.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig