Koldpresning af jomfruolie
Licens: CC BY NC SA 3.0
For at undgå 2. centrifugering bundfælder de dyreste jomfruolier som her i store lerfade.
Licens: CC BY SA 3.0

Olivenolie er en vegetabilsk olie, som udvindes af stenfrugterne af oliventræet, Olea europaea. Olivenolie er den ældst kendte olie i Middelhavsområdet, og ordene oliven og olie har fælles græsk oprindelse.

Den fineste kvalitet, jomfruolie, fås ved kold presning af frugtkødet alene. Den indeholder under en procent fri oliesyre. Normalt fjernes stenene ikke før presningen, der udføres først koldt ved lavt, senere højt tryk og til sidst varmt. Dette giver olier af aftagende kvalitet. De bedste anvendes som spiseolie, de ringeste (bomolie) tidligere til fabrikation af Marseille-sæbe. Olien kan også udvindes ved ekstraktion med heksan.

Olivenolie er den dominerende spiseolie i Middelhavsområdet, både til marinering og stegning. Olivenolie har gode ernæringsmæssige egenskaber på grund af dens indhold af naturlige antioxidanter og et højt indhold af den monoumættede oliesyre (ca. 80 procent af de fede syrer); når fedtstoffer med et højt indhold af umættede fedtsyrer erstatter mere mættede fedtstoffer i kosten, falder blodets indhold af kolesterol (se fedt). Sammen med oliens særegne farve og smag har dette været med til at give forbruget uden for produktionslandene et betydeligt opsving siden 1970'erne.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig