1. Oliventræet (Olea europaea) vokser langsomt og kan blive mere end 1.000 år gammelt. Stammen er ofte hul og knudret. 2. Blomstrende grene med tætte blomsterklaser i bladhjørnerne. Træet blomstrer i maj-juni. 3. Frugterne kan være kugle- eller ægformede og blive op til 4 cm lange. De modner om vinteren og er først grønne, senere røde og til sidst blåsorte. 4. Høst af oliven finder sted fra december til februar. Frugterne kan enten håndplukkes, slås eller rystes ned eller høstes med maskine. Her er net bredt ud under træerne for at indsamle de høstede oliven.

.

Oliven er en slægt af træer og buske i olivenfamilien. Der kendes 12 arter, som er naturligt udbredt i tropiske og subtropiske områder i Sydeuropa, Afrika, Sydasien, Ny Guinea og det nordlige og vestlige Australien.

Faktaboks

Etymologi
af latin oliva, græsk elaia, beslægtet med olie.
Også kendt som

Olea

Oliven og olivendyrkning

Oliventræets udbredelse omkring Middelhavet er et eksempel på, at grænserne for en arts forekomst kan være betinget af flere faktorer. Eksempelvis begrænses udbredelsen i Nordafrika bl.a. af det kolde, tørre klima i Atlasbjergene.

.

Fordeling af verdenshandelen med oliven i 1997.

.

Arten oliven (Olea europaea) er et 10-15 m højt, stedsegrønt træ, der formentlig stammer fra subtropisk-tropisk Afrika. Bladene er læderagtige, og de små, hvide blomster har fire sammenvoksede kronblade og to støvblade. Frugten, "oliven", er en stenfrugt. Såvel frugtkød som frø indeholder fed olie.

Veddet er tæt og homogent, dybbrunt til grønligt olivenbrunt med bølgende, mørkere linjer. Det kan let bibringes en glat overflade og er velegnet til udskårne figurer og drejede genstande. Det anvendes lokalt til bygningstræ, selvom dimensionerne sjældent er store.

Oliven har været dyrket i Middelhavsområdet siden oldtiden, og olivenolie har i århundreder været det vigtigste fedtstof og en af de vigtigste handelsvarer i regionen. Oliventræets betydning gjorde det i oldtiden til et symbol på fred og rigdom. Det var således symbol for gudinden Athena, og en olivenkvist blev givet til vinderne af disciplinerne i de klassiske olympiske lege. Også Bibelens billedsprog og poesi afspejler oliventræets, og ikke mindst olivenoliens, store betydning for samfundet.

Oliven i madlavning

Frugten bruges som snack og i madlavning. Den handles både umoden (grøn) og moden (mørk, hvis høstet om efteråret, sort, hvis høstet om vinteren), oftest nedlagt i saltlage evt. tilsat krydderier. Alle tre grader sælges med eller uden sten. De grønne udstenede desuden ofte med forskelligt fyld fx peberfrugt. Oliven anvendes som snacks, hors d’œuvre, i salater, saucer og som ingrediens i mange retter fra middelhavslandene.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig