Sesamolie er en spiseolie fremstillet ved presning af uristede frø fra sesam-planten. Sesamolie er lysegul og smagen mild. Olien anvendes især til dressing til salater.

Sesamolie bliver også fremstillet af ristede sesamfrø, her bliver smagen kraftigere og meget aromatisk, og farven bliver mørkere. Sesamolie af ristede sesamfrø anvendes i madlavning i det asiatiske og det mellemøstlige køkken.

Sesamolie indeholder nogenlunde lige dele af omega-6 og omega-9 fedtsyrerne linolsyre og oliesyre og kun spor af omega-3 fedtsyren linolensyre. Sesamolie er derfor ikke udsat for autoxidation ved opbevaring. Sesamolie har et moderat indhold af tokoferoler, men indeholder en anden plantefenol, sesamol, med antioxidativ virkning.

Sesam-planten, Sesamum indicum, har i årtusinder været dyrket som olieplante i Indien og Kina.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig