knoldplanter

Knoldplanter, kulturplanter med fx stængel- eller rodknolde (se knold). I Danmark kendes bl.a. sukkerroe, rødbede og kartoffel, mens maniok, batat og yams er vidt udbredt i troperne. Knoldene indeholder meget stivelse og kun lidt protein, og i områder, hvor knoldplanter er hovednæringsmiddel, vil befolkningen få for lidt protein i føden. Yamsbønne, der stammer fra Mexico, er en undtagelse. Hos denne bælgplante, som binder luftens kvælstof i bakterieknolde, har rodknoldene et højt proteinindhold, hvilket gør yamsbønne til et oplagt alternativ til de traditionelle knoldplanter i troperne. Planten er derfor også genstand for et intensivt forædlingsarbejde.

Knoldplanter kan ofte formeres vegetativt, hvilket letter dyrkningen, fx via stængelknoldene hos kartoffel eller vha. de overjordiske stængelstykker hos planter med rodknold, bl.a. maniok. Se også grøntsager.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig