batat

Artikelstart

Batat, Ipomoea batatas, sød kartoffel, stivelsesplante i snerlefamilien. Den stammer formentlig fra Peru, men dyrkes overalt i troperne og subtroperne. Det er en flerårig, krybende, meterlang urt med hjerte- til pilformede blade og store tragtformede, purpurfarvede, rød- eller hvidlige kroner. De opsvulmede tenformede stængelknolde er hvide, gule eller rødlige og på størrelse med kartofler. De er saftigere end kartofler og har en udpræget sød smag; indeholder 60-85% vand, 2-34% sukker og 8-22% stivelse.

Faktaboks

Etymologi
Ordet batat kommer af spansk batata, vistnok et haitiansk ord.

Knoldene spises kogte eller stegte eller anvendes til fremstilling af mel, stivelse, sirup og alkohol.

Batat formeres vegetativt, den er hurtigtvoksende og let at dyrke. Den dyrkes mest til selvforsyning i tropiske egne, hvor årsnedbøren er mere end ca. 100 cm.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig