Rodfrugter, i landbruget de plantearter, der primært dyrkes for rodens skyld enten til opfodring eller til industriel anvendelse. I nogle tilfælde anvendes også toppen til foder (se roetop).

De økonomisk vigtigste rodfrugter i Danmark, fx sukkerroer, hører til slægten Beta (se bederoer). Som rodgrøntsag dyrkes rødbeder og desuden nogle arter i skærmplantefamilien (Apiaceae); den vigtigste af disse er gulerod, mens pastinak, rodpersille (persillerod, se persille) og selleri kun beslaglægger små arealer. Af Brassica-slægten har især kålroe og i mindre grad turnips haft betydning. Begge arter udgik dog praktisk talt af dyrkningen i løbet af perioden 1950-80.

Cikorie, en art i kurvplantefamilien (Asteraceae), udmærker sig ved at have et højt indhold af inulin og kan derfor bruges til fremstilling af kaffeerstatning.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig