Rationering er en metode til at fordele goder i fastsatte portioner. På et marked, hvor der ikke er en fleksibel pristilpasning, eksempelvis under en krig, er rationering en metode til at balancere udbud og efterspørgsel.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet rationering kommer af fransk rationner, af latin ratio 'forhold, beregning'.
På et velfungerende marked vil markedsmekanismen sørge for, at prisen tilpasser sig. Hvis efterspørgslen efter en vare overstiger udbuddet, vil prisen stige, så der opnås balance mellem udbud og efterspørgsel. Men hvis lovgivning eller andre særlige forhold forhindrer denne pristilpasning, kan mange potentielle købere ikke få deres ønsker indfriet, og der må benyttes en rationeringsmetode til at bestemme varetildelingen til de enkelte forbrugere.
Rationering kræver typisk offentlig kontrol med produktion og priser samt med fordeling, for eksempel i form af rationeringsmærker. Først i 1900-tallet har der i den vestlige verden været opbygget et tilstrækkeligt omfattende apparat til at varetage denne opgave.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.