Glykæmisk indeks, GI, mål for, hvor meget fødevarer øger blodsukkeret de første par timer efter indtagelse, udtrykt i forhold til druesukker (glukose) eller hvidt brød. Glukose eller hvidt franskbrød anvendes som reference med en indeksværdi på 100. Teorien bag glykæmisk indeks er, at madvarer, der giver et stabilt blodsukker, dvs. emner med et lavt glykæmisk indeks (under 55), er sundere end madvarer med høje værdier.
En mindre udtalt og længerevarende blodsukkerstigning efter måltiderne giver bl.a. en længerevarende mæthedsfornemmelse og nedsætter risikoen for overvægt og type 2-diabetes. Bevidsthed omkring madvarers glykæmiske indeks kan især være relevant for diabetespatienter, der skal regulere deres insulinniveau.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.