Rosiner.

.

Rosin, tørret vindrue. De vigtigste varieteter er Thomson Seedless eller Sultanina, en svagt gul drue uden kerner; Black Corinth, en lille blåsort, kerneløs drue, og Muscat, en drue med store kerner, der tørrer i klaser på stokken og anvendes som konfektrosiner. Se også vin.

Faktaboks

Etymologi
Ordet rosin kommer via middelnedertysk rosin(e) af oldfransk raisin, af latin racemus 'drueklase', jf. græsk rax 'drue'.

Rosiners farve afhænger af behandlingen efter plukning: Mørke rosiner er ubehandlede druer, tørret i solen eller på anden vis. Lysegule rosiner fremstilles ved blegning af Thomson-Seedless-druer, der dyppes i en svag opløsning af natriumhydroxid (natronlud) og viderebehandles, evt. med svovldioxid, der forhindrer, at de bliver mørke ved den efterfølgende sol- eller lufttørring.

Rosiner fremstilles især i USA, Tyrkiet og Kina. Årsproduktionen er ca. 1,2 mio. t (2015). Rosiner indeholder ca. 15 % vand, 80 % kulhydrat, 3 % protein og 0,5 % fedt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig