Rosin, tørret vindrue. De vigtigste varieteter er Thomson Seedless eller Sultanina, en svagt gul drue uden kerner; Black Corinth, en lille blåsort, kerneløs drue, og Muscat, en drue med store kerner, der tørrer i klaser på stokken og anvendes som konfektrosiner. Se også vin.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet rosin kommer via middelnedertysk rosin(e) af oldfransk raisin, af latin racemus 'drueklase', jf. græsk rax 'drue'.
Rosiners farve afhænger af behandlingen efter plukning: Mørke rosiner er ubehandlede druer, tørret i solen eller på anden vis. Lysegule rosiner fremstilles ved blegning af Thomson-Seedless-druer, der dyppes i en svag opløsning af natriumhydroxid (natronlud) og viderebehandles, evt. med svovldioxid, der forhindrer, at de bliver mørke ved den efterfølgende sol- eller lufttørring.
Rosiner fremstilles især i USA, Tyrkiet og Kina. Årsproduktionen er ca. 1,2 mio. t (2015). Rosiner indeholder ca. 15 % vand, 80 % kulhydrat, 3 % protein og 0,5 % fedt.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.