glukose

Glukose, druesukker, dekstrose, kulhydrat (monosaccharid) med grundformlen C6H12O6. Glukose er vandopløseligt og er det monosaccharid, der findes i blodet (blodsukker) og optages i cellerne med henblik på:

Faktaboks

etymologi:
Ordet glukose kommer af fransk glucose, vist en omdannelse af græsk gleukos 'sød vin'.

1) Nedbrydning til kuldioxid og vand eller via glykolysen til laktat (mælkesyre), hvorved der udvindes kemisk energi, som bindes i energitransport-molekylet ATP. 2) Opbygning til glykogen. 3) Opbygning af komplekse saccharider, fx i bindevævets grundsubstans og biologiske membraners glykolipider og glykoproteiner. 4) At indgå i syntesen af aminosyrer, fedtsyrer m.m.

Glukose dannes i planter ved fotosyntese. Glukose fås fra kosten, og det nydannes i lever og nyrer. I kosten findes som regel kun små mængder fri glukose, fortrinsvis i frugt og honning. Glukose findes mest i form af polysaccharidet stivelse, som af fordøjelsesenzymer spaltes til glukose. Desuden er glukose bestanddel af en række di- og polysaccharider, fx sucrose (rørsukker), laktose (mælkesukker), maltose, cellulose og glykogen. I lever og nyrer dannes glukose ved glukoneogenese fra aminosyrer, glycerol og laktat.

Navnet dekstrose skyldes, at glukose forekommer i D-form, der i vandig opløsning drejer planpolariseret lys til højre (lat. dexter). Se også kulhydrater.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig