Laktose, også kaldet mælkesukker, er det vigtigste kulhydrat i mælk. Komælk indeholder ca. 4,8 procent laktose, kvindemælk ca. 6,4 procent.

Faktaboks

Etymologi
Ordet laktose kommer af latin lac 'mælk', genitiv lactis, og -ose.

Laktose er opbygget af galaktose og glukose bundet sammen ved en β-1,4-binding. Det dannes ud fra glukose i pattedyrs mælkekirtler; glukose omdannes til galaktose, som dernæst reagerer med glukose og danner laktose. Laktosedannelsen stimuleres af hypofysehormonet prolaktin og af hormoner fra moderkagen.

Laktose nedbrydes i tyndtarmen af enzymet laktase til galaktose og glukose, som via blodet optages til forskellige væv og organer (se kulhydrater).

Laktose udvindes industrielt fra valle ved inddampning og krystallisation. Den vigtigste kommercielle anvendelse er som ingrediens i nærings- og nydelsesmidler, bl.a. spædbørnsprodukter. Andre anvendelser er til tabletfremstilling i medicinalindustrien og som fermenteringssubstrat.

Se også laktoseintolerans.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig