Postbiotika er stoffer eller komponenter fra mikroorganismer, der giver gavnlige eller sundhedsfremmende effekter. Postbiotika er fx vitaminer, kortkædede fedtsyrer, enzymer, fenoler, antimikrobielle peptider og cellefragmenter, eksempelvis dele af cellevægge fra mikroorganismerne. Celler, som er døde og derved ikke kan dele sig, kan også anses som postbiotika, men her er betegnelsen paraprobiotika mere præcis.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af det græske præfiks post– 'med, sammen med' og det græske substantiv bios 'liv'.

De gavnlige effekter ses typisk i tarmene, hvor stofferne fx fungerer som næring for tarmceller, hjælper med at nedbryde kosten og understøtter immunforsvaret. De gavnlige effekter er specifikke for typen af postbiotika.

Fødevarer, der indeholder postbiotika

Postbiotika findes ofte i fermenterede fødevarer, hvor gavnlige mikroorganismer, kaldet probiotika, har været involveret i fermenteringsprocessen. Eksempler på disse fødevarer er:

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig