yoghurt

Yoghurt, surmælksprodukt, der stammer fra Balkanområdet. Det fremstilles af (homogeniseret) sødmælk fra ko, får eller ged, standardiseret til et fedtindhold på ca. 3,5 %. Mælken varmebehandles og podes med Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus.

Faktaboks

etymologi:
Ordet kommer af tyrkisk yoğurt, afledning af yoğurmak 'ælte, forme'.

Der produceres to typer: Røre-yoghurt, der syrnes i tanke i ca. 3 timer ved 40-45 °C, afkøles og tappes, og skære-yoghurt, der tappes direkte på bægre, hvor syrningen fortsætter ved 40-45 °C i 2-3 timer før langsom nedkøling. Røre-yoghurt bruges til morgenmad, evt. tilsat frugt og sukker, eller i madlavning, mens skære-yoghurt bruges til Balkanretter som tzatziki eller spises som morgenmad med flydende honning.

Se også surmælksprodukter.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig