Mikroorganismer, mikrober, findes i alle de 3 domæner for liv: Archae, Bacteria og Eukarya. Mikroorganismer er derfor samlebetegnelsen for en meget forskelligartet gruppe af organismer, der har det tilfælles, at de kun kan ses under en stærk lup eller i mikroskop. Mikroorganismer omfatter Procaryoterne (uden kerne) Bacteria (eubakterier herunder blågrønalger) og Archaea (arkebakterier) og Eukaryoterne (med kerne) Fungi (fx gærsvampe og skimmelsvampe) og Parasitterne ciliater, flagellater og mikrosporidier samt encellede mikroalger. Mikroorganismer omfatter også virus. Virus er ikke celler og består af enten DNA eller RNA i tilstrækkelig mængde, til at kunne formere sig selv i celler fra bakterier, dyr, mennesker og planter.

De andre mikroorganismer er encellede, men cellerne kan være aggregerede som korte eller lange kæder eller som små hobe af ensartede celler. Denne fremtrædelsesform for bakterier og svampe kaldes planktonisk. Hvis cellerne er aggregerede i større hobe og hænger sammen ved hjælp af en selvproduceret matrix bestående bl.a. af polysakkarid kaldes fremtrædelsesformen og vækstformen biofilm for bakterier og svampe , som gør mikroorganismerne meget mere modstandsdygtige overfor angreb ude fra i form af f.eks. antibiotika, desinfektionsmidler og legemets betændelsesprocesser under infektion. Bakterier er typisk 1-4 μm store, kugleformede, stavformede eller helixformede. Virus er langt mindre og kan kun ses i et elektronmikroskop. Svampe og parasitter er betydelig større end bakterier.

Ofte findes mikroorganismer i meget stort antal: I 1 g jord indeholder 1- 10 milliarder bakterieceller og antallet af bakterieceller på vores legemes indre og ydre overflader er lidt større end antallet af vores egne celler. Alger og nogle bakterier opbygger organisk stof, mens svampe og de fleste andre bakterier lever af at nedbryde organisk stof, som dog også kan føre til dannelse af alkohol i vin og øl og f. eks. mælkesyre med behagelig smag i fødevarer, hvilket jo udnyttes i fødevareindustrien.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig