parrettåede hovdyr

Parrettåede hovdyr. Højre forfod fra forskellige hovdyr. Øverst parrettåede; fra venstre svin, hjort og kamel. I midten uparrettåede; fra venstre tapir, næsehorn og hest. Nederst er til sammenligning indsat menneskets højre hånd, som svarer til hovdyrenes forfod.

.

Artikelstart

Parrettåede hovdyr, Artiodactyla, pattedyrorden, der omfatter nutidens dominerende store planteædere. Ordenen inddeles i to underordner, svinegruppen (Suiformes), som omfatter svinefamilien og flodheste, og drøvtyggerne (Ruminantia), hvor kameler indtager en særstilling i forhold til de øvrige grupper: giraffer, dværghjorte, hjorte og skedehornede; sidstnævnte omfatter gaffelbuk, antiloper, gazeller, får, geder, oksegeder og okser. Parrettåede hovdyr forekommer naturligt i alle verdensdele undtagen Australien og Antarktis.

Navnet hentyder til, at der er et lige antal tæer, og lemmernes midtakse går mellem tredje og fjerde tå. Hos de mere specialiserede grupper (drøvtyggerne) er disse tæer stærkt dominerende og undertiden de eneste tilbageværende, mens anden og femte tå og de tilhørende mellemfodsknogler stadig er ret veludviklede hos de mere oprindelige former (svinegruppen).

I tandsættet ses en tilsvarende specialisering fra et fuldstændigt tandsæt med lavkronede kindtænder hos svin til højkronede, stærkt foldede kindtænder hos de udprægede planteædere i den anden gruppe. Funktionelt sammenhængende hermed har svin en normal, enmavet fordøjelseskanal, mens drøvtyggerne er såkaldt flermavede, idet den bageste del af spiserøret er udvidet til et ofte kompliceret gæringskammer (se hovdyr).

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig