Oksetalg er depotfedt fra forskelligt hornkvæg.

Talg og fedt

Fedt fra drøvtyggere som okser, får og geder har et højere smeltepunkt end fedt fra svin og fra høns, ænder og andre fugle.

Fedt fra drøvtyggere er mere fast og sprødt og betegnes generelt som talg i modsætning til andre dyrs fedt. Talg fra okser anvendes i madlavning og fødevareindustrien, mens talg fra geder og får snarere anvendes til tekniske formål, da disse typer talg har særpræget og ofte uønsket lugt og smag.

Fedtsyresammensætning

Talgs højere smeltepunkt skyldes, at talg indeholder mere af den mættede fedtsyre stearinsyre og elaidinsyre, der er oliesyres trans-isomer, end depotfedt fra andre ikke-drøvtyggende dyr. Mikroorganismer i koens første mave, vommen, mætter eller cis/trans-isomeriserer umættede fedtsyrer fra plantefoder under fordøjelsen.

Fedt omkring nyrerne er hårdere end depotfedt fra oksens ryg og mave og anvendtes tidligere direkte som spisefedt under navnet "premier jus".

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig