torsk

Torsk En af de almindeligste fisk i danske farvande.

.

Artikelstart

Torsk, Gadus morhua, bundfisk i torskefamilien, karakteristisk ved sit overbid og sin skægtråd. Torsk lever overvejende af fisk (bl.a. sild), krebsdyr (krabber) og forskellige bunddyr og er udbredt i hele det nordatlantiske område. I dag (2004) er mere end 90% af de fangede torsk kun 30-40 cm lange; det skyldes det voldsomme fiskeri, der har været på denne art i mange år. Enkelte eksemplarer bliver dog op til 150 cm med en vægt på 40 kg. Torsken gyder på dybt vand, mens ungfisk træffes på lavt vand om sommeren.

Torskefiskeri

Thyfisker fanger torsk med langline.

.

Torsken er den økonomisk set vigtigste konsumfiskeart for dansk fiskeri. Torsk fanges især med trawl, men også garn har stor betydning, se fiskeri (fiskeredskaber).

Negative bestandsvurderinger medførte i en årrække stadig mindre kvoter, og i løbet af 1990'erne gik torskebestandene så stærkt tilbage, at der i 2001 og 2002 blev etableret genopbygningsplaner for bestanden i Nordsøen, Kattegat og den østlige Østersø. Dette medførte store begrænsninger for fiskeriet med heraf følgende økonomiske problemer for erhvervet. Siden er bestanden gået frem. Den samlede danske fangst var i 2013 på ca. 33.000 t.

Torskefiskeri blev drevet i stort omfang ved Lofoten i Norge i 1100-t., og fra 1400-t. var engelske og senere hollandske og franske fiskere aktive ved Island; fra 1700-t. forsynedes det europæiske marked især med torsk fra Newfoundlandbankerne. Britiske trawlere dominerede torskefiskeriet i det meste af 1900-t, men ved indførelse af 200-sømils-fiskerigrænser fra 1976 overtog de nordatlantiske stater dominansen i fiskeriet.

Gastronomi

Torsk og dens slægtninge (kuller, lange, sej) er fedtfattige rundfisk af god spisekvalitet. Torsk har længe været en vigtig del af danskernes kost, tidligere mest saltet og tørret (se klipfisk og stokfisk), nu næsten udelukkende fersk. Torsk sælges hele, udskåret på tværs eller som filet; kabliau er store vesterhavstorsk.

Torsk kan tilberedes dampet, kogt, friteret, ovn- eller pandestegt samt hakket i fiskefars. En traditionel ret er torsk kogt i kraftigt saltet vand, serveret med rogn eller mælke og lever og ledsaget af sennepssauce eller pikant dyppelse. Regionale garniturer er fx frugt eller flæsk.

media("http://www.denstoredanske.dk/@api/deki/files/63595/=26917124.wmv")

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig