Klipfisk, renset, flækket, saltet og tørret torsk. Det meste af den klipfisk, der sælges i danske butikker, er i virkeligheden den billigere saltfisk, som har et højere vandindhold og en noget anden smag end klipfisk.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet kommer af norsk kleppfisk, 1. led klepp 'rund klippe', som blev brugt til at tørre torsken på.
Saltning og tørring er en ældgammel konserveringsmetode, og klipfisk har siden 1000-t. været produceret på de nordatlantiske kyster, hvorfra der er foregået en betydelig eksport navnlig til Sydeuropa.
Inden brug udvandes klipfisk i et døgn eller mere. Klassiske klipfiskeretter er spansk og portugisisk bacalao, provencalsk brandade, New England-klipfiskeboller og dansk kogt klipfisk med hårdkogte æg, peberrod mv.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.