Klipfisk er renset, flækket, saltet og tørret torsk. Det meste af den klipfisk, der sælges i danske butikker, er i virkeligheden den billigere saltfisk, som har et højere vandindhold og en noget anden smag end klipfisk.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet kommer af norsk kleppfisk, 1. led klepp 'rund klippe', som blev brugt til at tørre torsken på.
Saltning og tørring er en ældgammel konserveringsmetode, og klipfisk har siden 1000-tallet været produceret på de nordatlantiske kyster, hvorfra der er foregået en betydelig eksport navnlig til Sydeuropa.
Inden brug udvandes klipfisk i et døgn eller mere. Klassiske klipfiskeretter er spansk og portugisisk bacalao, provencalsk brandade, New England-klipfiskeboller og dansk kogt klipfisk med hårdkogte æg, peberrod mv.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.