klipfisk

Klipfisk. Fotografi fra ca. 1900, da den færøske klipfisk var et dominerende produkt i fiskeindustrien. Arbejdet med at rense, vaske og tørre fisken blev overvejende udført af kvinder.

.

Klipfisk, renset, flækket, saltet og tørret torsk. Det meste af den klipfisk, der sælges i danske butikker, er i virkeligheden den billigere saltfisk, som har et højere vandindhold og en noget anden smag end klipfisk.

Faktaboks

etymologi:
Ordet kommer af norsk kleppfisk, 1. led klepp 'rund klippe', som blev brugt til at tørre torsken på.

Saltning og tørring er en ældgammel konserveringsmetode, og klipfisk har siden 1000-t. været produceret på de nordatlantiske kyster, hvorfra der er foregået en betydelig eksport navnlig til Sydeuropa.

Inden brug udvandes klipfisk i et døgn eller mere. Klassiske klipfiskeretter er spansk og portugisisk bacalao, provencalsk brandade, New England-klipfiskeboller og dansk kogt klipfisk med hårdkogte æg, peberrod mv.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig