Baguette er et aflangt fransk hvedebrød, der er ca. 6 cm i diameter, ca. 65 cm langt og vejer ca. 250 g. I Frankrig, hvor et måltid uden brød til er utænkeligt, er baguette det mest almindelige. Den har en sprød gylden skorpe og en blød og luftig krumme.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet er fransk med betydningen 'lille stav'. Det er en diminutivafledning gennem italiensk bacchetta, af latin baculum 'stav'.
I Frankrig findes der lovgivning for bl.a. betegnelserne baguette tradition og fait maison (traditionel baguette og hjemmelavet). Ifølge et dekret fra 1993 må baguette tradition, som er den mest solgte type, kun fremstilles af hvedemel, vand, salt og gær, evt. surdej. Brødet må ikke fryses, inden det sælges, og det må ikke indeholde tilsætningsstoffer herunder konserveringsmidler. For at få betegnelsen hjemmelavet skal brøddejen desuden æltes, formes og bages på samme sted, som brødet sælges.
Ordet baguette er kendt i Danmark fra 1966, men her bruges ofte betegnelsen flute. I Frankrig findes flûte, fløjte, også: den er typisk kortere, evt. med en større diameter, end en baguette. En smallere version af baguetten kaldes ficelle, snor.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.