Erwin Lauterbach er en dansk kok, kogebogsforfatter og tidligere restauratør. Lauterbach har haft afgørende indflydelse på dansk gastronomi ved sine tilberedninger med fx grøntsager som ligeværdige ingredienser, brug af utraditionelle kødudskæringer og danske fisk med fokus på sæson.
Erwin Lauterbach
Faktaboks
- Født
- 21. marts 1949, Haderslev
Erwin Lauterbachs karriere
Efter en yderst traditionel kokkeuddannelse tog han i 1971 til Paris. Mødet her ved genetableringen af restaurant Copenhague med Jørgen Tønnesen, Søren Gericke og Roger Vergé åbnede en ny og anden verden. I årene 1972-1975 udviklede Lauterbach en ny retning i den danske gastronomi i samarbejdet med Jan Hurtigkarl på restaurant Gastronomique på Frederiksberg, og herefter som selvstændig i Malmø frem til 1981. Tankerne bag det franske nouvelle cuisine blev overført til de nordiske råvarer. Denne stil blev herefter praktiseret i restaurant Saison, 1981-89 på Hotel Østerport, 1989-92 på Skovshoved Hotel og fra 1993 i Hellerup.
I 2012 stoppede Lauterbach i Hellerup for herefter at drive Restaurant Lumskebugten i København til 2022.
Priser
Lauterbach er som praktiker, analytiker og læremester den centrale skikkelse i den fornyelse af det dansk køkken, som tog sin begyndelse i 1980'erne, og som fejrer triumfer i det 21. århundrede. Han har modtaget talrige priser bl.a. 1983 Ejler Jørgensens, diplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi, 2006 Champagneprisen og samme år kokkenes kok.
Han har endvidere været dommer ved flere danske og internationale kokkekonkurrencer, bl.a. ved Bocuse d'Or. Derudover var han i 2004 medinitiativtager til den internationale konkurrence Nordic Challenge, samt medvirken i projekter og i radio og TV.
Kogebøger
Lauterbach har skrevet adskillige kogebøger, blandt andre Primeur’s kokbok i1981 (dansk udgave Det gastronomiske år, 1982) Vegetarisk Saisonkøkken i1985, Grønsager og fisk fra Saison i 1987 og Lauterbach og det der smager i 2002.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.