Nouvelle cuisine er en betegnelse, som i 1972 blev lanceret af guiden Gault-Millau for en i 1960’erne opstået bevægelse blandt yngre kokke i Frankrig. De var elever eller knyttede til den beundrede Fernand Point i restaurant La Pyramide i Vienne og ønskede at frigøre sig fra den herskende praksis i franske køkken, som de anså for fed, tung, kompliceret og unaturlig. Bevægelsens folk lagde vægt på enkelhed, brug af råvarer på højden af deres sæsonbundne kvaliteter, kort tilberedningstid, som resulterede i blåt oksekød, rosa fjerkræ og al dente grønsager, og brugen af indkogt, ujævnet sky, ikke monteret med smør, som sauce.

Faktaboks

Etymologi
Ordet er fransk og betyder 'nyt køkken'.

I sin mest udprægede form overlevede dette køkken knap et tiår, men det fik stor betydning ved at give den almindelige køkkenpraksis et skub i retning af enkelhed, lethed og naturlighed. Førende personligheder i nyt køkken har været Bocuse, Guérard, Chapel og Vergé.

Nouvelle cuisine fik i Danmark flere navne, i nyhedsmedierne brugtes ordet torvekøkken. Bevægelsen udviklede sig over en 30-års periode retroaktivt til et mere sammensat og forfinet køkken.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig